latinica  ћирилица
02/09/2015 |  17:11 | Аутор: СРНА

Велико интересовање за грожђе из винограда "Агрофина"

У виноградима "Агрофина", највећем виногорју у Републици Српској, у току је берба грожђа на 165 хектара са којих се очекује род од један милион до 1,2 милиона килограма различитих сорти, потврђено је у овом предузећу.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Директор "Агрофина" Драган Анђелић каже да је данас почела берба мерлоа и смедеревке, те да ће овогодишњи род бити изузетног квалитета, подсјећајући да је већ обран шардоне на површини од 1,5 хектара.

Анђелић је рекао да је квалитету грожђа погодовало вријеме, те да су шећери прилично високи и да није било болести.

"Већ је уговорена продаја више од 950 тона грожђа, а осим требињских винара, купци су и двије велике винарије из западне Херцеговине. За куповину су заинтересовани и винари из Бијељине, Загреба и Неума", каже Анђелић и додаје да ово грожђе нема конкуренцију.

Анђелић истиче да се цијене ове године крећу од 0,70 КМ за килограм смедеревке, до 1,15 КМ за вранац, док је цијена мерлоа, који је, како каже, ове године најквалитетнији, 1,05 КМ.

У овом виногорју за бербу грожђа већ се пријавило 120 берача, углавном Требињаца, због чега ове године неће бити потребе за ангажовањем радне снаге из околних мјеста.