latinica  ћирилица
02/09/2015 |  17:16 | Аутор: Б92

Већина Чеха за повратак контроле на границама у ЕУ

Више од три четвртине Чеха сматра да би у Чешкој, али и у цијелој Европи требало обновити границе са класичном контролом, да би се зауставио избјеглички талас.
Мигранти - Фото: Getty Images
МигрантиФото: Getty Images

Према резултатима анкете агенције Фокус, која је контактирала више од хиљаду грађана Чешке, 78 одсто се сложило са ставом да у Чешкој и ЕУ треба поново увести контролу граница, иако би то ограничило слободно кретање европских грађана.

Као "велики проблем" за Чешку, 87 одсто испитаника је навело талас избјеглица, док десет одсто сматра да је миграција мали проблем. Само два одсто анкетираних је мишљења да избјеглице не представљају проблем за Чешку, пренио је сајт

Иако је становништво расположено за одређене облике помоћи избјеглицама, као један од главних трендова у цијелој тој проблематици може се навести страх - страх од другачијег и непознатог, указала је агенција Фокус.

Више од половине људи није задовољно како се према проблему миграната поставила чешка влада. Четвртина испитаника је чак означила велико незадовољство. Ставом владе у потпуности је задовољно само два одсто анкетираних.

Према агенцији, радикалне одговоре давали су прије свега испитаници старији од 55 година, незапослени и људи са најнижим примањима.

Огромна већина анкетираних грађана Чешке мисли да ЕУ треба да враћа избјеглице, а 61 одсто је увјерено да Унија треба да им помаже у мјесту њиховог порекла. С друге стране, 32 одсто испитаних је за то да Европа треба да враћа избјеглице без икакве помоћи.

Значајан дио популације (44 одсто) сматра да држава не треба уопште да помаже избјеглицама, ни муслиманским, ни хришћанским, наводи агенција Фокус.