latinica  ћирилица
02/09/2015 |  17:31 | Аутор: СРНА

Злојутро: Налазиште манастира Ђурђевац значајно за историју и туризам

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро изјавио је да је археолошко налазиште манастира Ђурђевац значајно за историју народа тог краја и туристичку понуду Козарске Дубице.
К:Дубица: Археолошко налазиште Ђурђдевац - Фото: СРНА
К:Дубица: Археолошко налазиште ЂурђдевацФото: СРНА

Злојутро је посјетио локацију на којој тимови археолога из Приједора и Градишке приводе крају радове на трећој фази археолошког истраживања манастира Ђурђевац.

Он је додао да је након усвајања иницијативе о оснивању завичајног музеја, општина Козарска Дубица у фази формално-правне регистрације музејске дјелатности.

- Нисмо још одредили локацију и простор будућег музеја, а то ће бити у Кнежици или у самом граду - прецизирао је Злојутро и додао да Козарска Дубица има довољно материјала да би имала завичајни музеј.

Археолог из Завичајног музеја Градишке Милан Ђурђевић подсјетио је да је прољетос откопан наос, а да су у току радови на откривању вањске припрате манастира Ђурђевац.

- На основу досадашњих резултата закључили смо да је ова црква имала српско-византијски стил што је карактеристично за крај 13. и почетак 14. вијека. У архитектури се тај стил назива класични стил палеолога тако да у јужној Србији и Македонији већи број храмова припадају овом периоду - објаснио је Ђурђевић.

Он је најавио да ће се у наредном периоду, ако се осигурају материјална средства извршити преостали радови на откривања темеља манастира и осталих зидина, потом рестаурација и конзервација како би се остаци спасили од пропадања, а план је да се на ископавању остатака ради до јесени.

Директор Музеја "Козара" из Приједора Зоран Радоњић изјавио је да је тај музеј тренутно правни носилац радова на ископавању остатака на локацији Крива Ријека, код Кнежице.

- Када узмемо у обзир да у широј околини не постоје слични археолошки локалитети можемо закључити колики је значај Ђурђевца и потреба да се према пројектима ове врсте односи на озбиљан и професионалан начин - рекао је Радоњић.

Он је најавио даља истраживања тог археолошког налазишта и додао да ће у завршној фази радова бити извршена конзервација налазишта и израда надстрешница, како би се обезбиједио бољи приступ туристима.

Локацију археолошког налазишта манастира Ђурђевац данас је посјетила и директор Туристичке организације општине Козарска Дубица Маријана Котур, која је потврдила да су у току припреме за постављање туристичке сигнализације, те да ће то археолошко налазиште бити уврштено у туристичку понуду општине.