latinica  ћирилица
02/09/2015 |  18:45 | Аутор: СРНА

Војна вјежба ЕУФОР-а и Оружаних снага БиХ од 13. до 22. октобра

Оперативни командант ЕУФОР-а за операцију "Алтеа" британски генерал Адриан Бредшо најавио је данас у Сарајеву да ће од 13. до 22. октобра на Мањачи бити проведена заједничка војна вјежба "Брзи одговор", у оквиру напора Еуфора на оспособљавању и обуци Оружаних снага БиХ.
ЕУФОР - Фото: илустрација
ЕУФОРФото: илустрација

Бредшо је новинарима прецизирао да се војна вјежба ЕУФОР-а и Оружаних снага БиХ одржава сваке године, те да ће "Брзи одговор" бити фокусиран на операције подршке миру.

"У вјежби ће учествовати Мулитнационални батаљон ЕУФОР-а и чете разервних снага. За ЕУФОР је развијање капацитета и способности Оружаних снага БиХ кључни задатак, а активности попут `Брзог одговора` важне су како би Оружане снаге БиХ достигле највише међународне војне стандаре у складу са концептом двоструке употребе снага", рекао је он.

Бредшо је подсјетио да је прошле године драстично промијењена вјежба планирана за прошлу годину, те да су Оружане снаге БиХ користиле своје особље и средства да би помогли током и након разарајућих поплава 2014. године.

Британски генерал је напоменуо да сада не може саопштити из којих земаља долазе резервне снаге које ће учествовати у вјежби "Брзи одговор", наводећи да се још очекује да неке потврде учешће, али је навео да је ријеч о учесницама операције "Алтеа" чији војници су већ у БиХ.

Одговарајући на питање да ли би талас избјеглица са Блиског истока и Африке могао довести до дестабилизације ситуације у БиХ и региону и која би у том случају била улога ЕУФОР-а, Бредшо је рекао да не постоји никаква гаранција да ће тај проблем заобићи БиХ, што подразумијева и обавезу надлежних сруктура, укључујући и одбрамбене да изврше одређене припреме.

Он је истакао да би у таквом развоју догађаја до изражаја дошло искуство и вјештине надлежних структура које стичу из подршке ЕУФОР-а, а односе се на операције подршке миру и сарадњу са цивилним структурама, напомињући да је на ту тему већ имао састанке у Министарству одбране БиХ.

"Није само ЕУФОР задужен за хуманитарне операције у случају да велики број миграната крене преко БиХ, већ су ту и други актери који укључују и НАТО штаб Сарајево", додао је Бредшо.

На питање да ли постоји могућност да се уз избјеглице инфилтрирају и тереористи, генерал Бредшо је рекао да је ријеч о потенцијалној пријетњи, те да су безбједносне агенције у Европи свјесне опасности.