latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:36 | Аутор: РТРС

ВСТС: Сутра закључак о одбијању увида у списе (ВИДЕО)

Да је реформа БХ правосуђа неопходна, говори и сљедећи примјер. Високи судски и тужилачки савјет сутра ће донијети закључке о одлуци главног бх тужиоца Горана Салиховића и Колегијума тужилаца, да представницима Хашког трибунала и Мисије ОЕБС-а забране независну анализу предмета ратних злочина.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Чланови Савјета одлучили су да до даљњег обуставе именовање тужилаца, судија и стручних сарадника за процесуирање предмета ратних злочина.

Разлог је тужба пет тужилаца ангажованих на предметима ратних злочина, који од фебруара нису примили плату.

Именовани су прошле године, са још 137 тужилаца, судија и сарадника у правосудне институције широм БиХ, и то у складу са Споразумом који финансира Европска унија из претприступних фондова. Услов Уније био је усвајање Стратегије за реформу сектора правде у БиХ.

Министри из СДА у Савјету министара усвајање стратегије су блокирали, а Унија обуставила исплату новца. И док су у другим правосудним институцијама недостајући новац за плате тражили у уштедама, Горан Салиховић тужиоце је оставио без примања.

Претходно је, подсјетимо, средствима из ИПА фондова куповао луксузне аутомобиле и издавао билтене. Самовољом главног бх, тужиоца, чланови Савјета окарактерисали су и затварање врата Тужилаштва ОЕБС-овим и стручњацима Хашког трибунала. 

А 15 врсних правника – све судија, тужилаца, адвоката, и уједно чланова Савјета, нису могли да усагласе само једну реченицу закључка. Баријера, чисто језичка, како формулисати да су главни бх. тужилац и његови сарадници, немјерно или не, погријешили. Формулацију ће, осмислити до сутра.

Уколико ставове преко ноћи не промијене! Јер и таквих је инсинуација, на сједници било. Како год, пред аргументима су пали i заборавни чланови Савјета који су тврдили како је независна анализа најављена у вријеме годишњих одмора.

Испоставило се да је Серж Брамерц, незадовољан радом Тужилаштва БиХ, анализу најавио још у мају. И Салиховићу и ВСТС-у! Расправљано је и о правном основу и наводној бојазни Салиховића да ће бити угрожена независност и непристрасност истрага, повјерљивост информација и свједока под мјерама заштите. Реаговала је помоћница министра правде Милана Попадић.

„ Ти велики функционери морају бар прочитати Устав и Дејтонски мировни споразум. Ако хоћемо да забранимо ОЕБС- у увид у истраге, морамо промијенити Мировни споразум", рекла је Попадићева.

Дејтонски споразум и анекс 6 били су основ за Меморандум о разумијевању потписан још у новембру 2006. године између ВСТС-а и ОЕБС-а. Према члану 13 тог анекса, власт у БиХ, сва па и судска, требало би да се „уздржи од ометања контроле од стране међународних мисија за људска права“, какав је и ОЕБС. Шта је онда засметало Салиховићу и због чега уопште анализа списа, запитао је један од чланова Савјета:„ Шта је узрок? Оцјена рада! То је прави узрок! Имамо захтјев, човјек је одбио! Не да вјероватно из тих разлога. Говорим отворено – шта кријемо? Да ли се цијепају оптужнице? Да ли се не цијепају? Да ли се склањају у ладице? Шта сад треба да кријемо?“

Хтјели или не нешто сакрити, чланове Савјета о обавезама БиХ, у писаној форми, подсјетила је и Мисија ОЕБС-а.

Неки од чланова Савјета током сједнице повлачили су и властите дискусије у корист тужилаштва. На сједници су кажу, „савладали материју“.

Неки су материју одавно савладали. Попут тужиоца Салиховића, који је себе предложио за члана Одбора директора повјерилачког фонда за жртве при Суду у Хагу. Не поштујући прописане рокове и потребне референце, предсједница Суда БиХ Медџида Кресо, предложила је особу од повјерења Алму - Тасо Дељковић. Сада по устаљеној пракси, Салиховић и Кресо воде медијски рат.

А како и не би, када позиција у Хагу доноси добру плату, дневнице... И често одсуство из БиХ.

А жртве, чије ће интересе заступати? Њих, ионако, нико ништа не пита.