latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Арафат није отрован

Француско тужилаштво закључило је истрагу о смрти палестинског лидера Јасера Арафата без подизања оптужнице, саопштило је данас Тужилаштво у Нантеру код Париза.

“На крају истраге није доказано да је Арафат убијен тровањем полонијумом 210“, пренијела је агенција АФП подсјећајући да је Арафат преминуо у 75. години у новембру 2004. године у војној болници “Перси“ у близини Париза, гдје је примљен због болова у стомаку.

Његова удовица Суха тврдила је да је он отрован, највјероватније високо радиоактивним полонијумом, али су истражитељи закључили да нема доказа да је било ко био умијешан у покушај да му одузме живот.

Центар у Лозани у Швајцарској испитао је својевремено биолошке узорке из Арафатових ствари које су предате послије смрти његовој удовици, а у њима је наводно пронађен “абнормалан ниво полонијума“, али су француски тужитељи оцијенили да су ти узорци “еколошке природе“ и да то не значи да је отрован.

Адвокати Арафатове удовице оптужили су француске истражитеље да су прерано прекинули истрагу и затражили додатну експертизу.