latinica  ћирилица
02/09/2015 |  22:20 | Аутор: Независне

Милановић: Нисмо забранили увоз млијека из БиХ, ради се о привременој мјери

Премијер Републике Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас у Сплиту да Хрватска није забранила увоз млијека из БиХ те да се ради о потреби провјере квалитета тог млијека.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

"Не, нисмо забранили увоз (млијека) него смо интервенисали, то је привремена мјера. Ми смо то направили јер сматрамо да је то исправно и одговорно да се провјери квалитет те робе која се извози из Босне и Херцеговине у Еуропску унију, у пракси већином у Хрватску", рекао је Милановић одговарајући на питање новинара о неспоразумима с увозом млијека из БиХ у Хрватску, преносе Независне новине писање Јутарњег листа.

Милановић је поручио да ће Хрватска у вези увоза млијека из БиХ инсистирати на поштовању процедуре.

"Ми нећемо завлачити и радити на штету извозника млијека из БиХ, али кад се поштује пуна процедура, на њој ћемо инсистирати. Постоје права али и обавезе - не можеш узимати једно без другог - то у БиХ морају схватити. Видим да ту етничке разлике не играју нешто (улогу) кад је новац у питању, али Хрватска је наша држава, поштујемо друге, али ово су наши интереси", истакао је Милановић.

По његовим ријечима, четири мљекаре у БиХ су се технички квалификовале да могу извозити у ЕУ и то је једно од права које БиХ има у асиметричном систему преференција као трговински партнер и мање развијена земља која је у процесу стабилизације и придруживања.

Милановић притом истиче да је БиХ дужна Хрватској дати тзв. традиционалне квоте трговине, као што се Хрватска понашала прије десет година према Словенији када је та земља ушла у ЕУ, а Хрватска тада још није била чланица ЕУ.

Нагласивши како је он као премијер Хрватске одговоран за добробит хрватских комапанија те говорећи о тзв. Традиционалној квоти трговине, истакао је како је то право које би БиХ требала дати Европској унији односно у пракси хрватским компанијама које су традиционално извозиле хрватске производе у БиХ.

“Босна и Херцеговина то већ годину и по завлачи и вријеме је да се то каже“, рекао је Милановић.

Хрватска је, каже, спремна помоћи онима који су слабији од ње, не само зато што у БиХ живи пола милиона Хрвата, који имају хрватско али и босанскохерцеговачко држављанство, него и "због интереса и и добробити хрватских извозника који производе у Хрватској, гдје су хрватска радна мјеста и гдје се плаћају порези".