latinica  ћирилица
03/09/2015 |  11:08 | Аутор: СРНА

Побољшава се здравствено стање Оливера Ивановића

Здравствено стање Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" /СДП/, стабилизовано је након вишедневног штрајка глађу у затвору и он се из дана у дан осјећа боље, речено је Срни у сједишту СДП-а у Косовској Митровици.

У СДП-у вјерују да ће Ивановић уз помоћ љекара моћи да се 10. септембра појави на рочишту пред Основним судом у сјеверној Косовској Митровици, на којем ће бити настављено саслушавање преосталих десетак свједока тужилаштва, које оптужницом терети Ивановића да је наводно починио више кривичних дјела, укључујући ратни злочин.

Замјеник предсједника СДП-а Ксенија Божовић рекла је Срни да је увјерена да ће Ивановић, упркос нарушеном здрављу, моћи да испрати свједочења преосталих свједока тужилаштва и да ће се њихово саслушавање завршити до краја септембра.

"После саслушавања преосталих сведока, створиће се услови за укидање решења суда о продужењу притвора Ивановићу јер више неће постојати процена судског већа да Ивановић може утицати на сведоке оптужнице", каже она.

Божовићева подсјећа да до сада саслушаних четрдесетак свједока тужилаштва није потврдило наводе јавног тужиоца да је Ивановић 1999. и 2000. године у сјеверном дијелу Косовске Митровице починио било какво кривично дјело, а поготово не ратни злочин над цивилним становништвом.

"Ми у СДП, као и његова породица, пријатељи и, посебно, одбрана уверени смо да ће суд после саслушања преосталих сведока донети одлуку да се Ивановићу дозволи одбрана са слободе и да ће сведоци одбране бити саслушавани после Ивановићевог пуштања на слободу", каже Божовићева.

Ивановић је у притвору од 26. јануара прошле године упркос, у два наврата пруженим, гаранцијама Владе Србије да ће бити доступан органима гоњења уколико му се дозволи одбрана са слободе.

У посљедњих 15 дана Ивановић је у болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице, гдје је превезен послије десетодневног штрајка глађу у затвору, који је почео због одлуке о продужењу притвора.