latinica  ћирилица
03/09/2015 |  14:48 | Аутор: СРНА

У центру Париза 1.500 трактора

Француски фармери довезли су више од 1.500 трактора у центар Париза захтијевајући мјере од Владе с циљем сузбијања економске кризе у секторима месне и млијечне индустрије, гдје су неке фарме близу банкрота. Протести, који су успорили јутарњи саобраћај на путевима око Париза, услиједили су након демонстрација фармера овог љета због пада цијена пољопривредних производа.

Протести су организовани уочи састанка министара пољопривреде ЕУ у понедјељак, 7. септембра.

Француски синдикат фармера ФНСЕА, који је и организовао данашње протесте, саопштио је да су најављене мјере Владе недовољне да помогну фармерима који се суочавају са руским ембаргом на западне производе, страном конкуренцијом са јефтинијим производима и све већим утицајем супермаркета.

"Ми више не можемо да живимо од нашег рада", рекао је 43-годишњи Патрис Жуан, који има фарму и мљекару. Он је рекао да пољопривредници не желе краткорочне субвенције, нити државни новац, већ ревизију цијелог система.

Француски фармери кажу да трпе губитке због повећаних социјалних трошкова и оштријих прописа за заштиту човјекове околине.

Фармери су се тракторима окупили на централном тргу "Плас де ла насион". Полиција је саопштила да има 1.580 трактора, 91 аутобуса и 50 аутомобила са фармерима. ФНСЕА је саопштила да има 1.733 трактора.