latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:09 | Аутор: СРНА

Трнинић: Савјет министара доноси одлуке без сагласности Српске

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас у Бањалуци да је саобраћајна инфраструктура у надлежности ентитета, али да се упркос томе у Савјету министара БиХ доносе одлуке без сагласности Српске.
Министри Неђо Трнинић и Петар Ђокић - Фото: СРНА
Министри Неђо Трнинић и Петар ЂокићФото: СРНА

Трнинић је истакао да тога морају бити свјесни представници Српске у Савјету министара БиХ.

"Сва питања у области саобраћајне инфраструктуре не могу се рјешавати без учешћа ентитета, што је прописано Уставом. Нажалост, у Савјету министара БиХ о овим питањима се доносе одлуке без сагласности Републике Српске, што је недопустиво", рекао је Трнинић.

Он каже да један од министара у Савјету министара БиХ из Републике Српске форсира причу о аеродромима у Тузли и Мостару, што се коси са принципом равноправности ентитета у ваздушном саобраћају.

"Република Српска је искључена из свих радних тијела и контаката са међународном заједницом, гдје се доносе планови и програми, те због тога немамо могућности да презентујемо наше приоритете", додао је Трнинић.

Он је истакао да је на нивоу БиХ, противно вољи Републике Српске, доносена одлука о формирању националног инвестиционог комитета, који би одређивао приоритете у области инфрастуруктуре и енергетике.

"Не можемо да дозволимо да нам неко други одређује шта нам је приоритет, колико ћемо да се задужујемо и шта ћемо радити. На тако нешто нисмо дали сагласност и нисмо задовољни што наши представници учествују у свему овоме", каже Трнинић.

Представници из Републике Српске у Савјету министара, нагласио је Трнинић, често износе неке програме који нису усаглашени са Српском, а примјер је изградња аутопута Сарајево - Тузла - Зворник.

БЛОКАДОМ РАЧУНА НАНЕСЕНА ШТЕТА "ПУТЕВИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ"

Министар Неђо Трнинић изјавио је да је предузећу "Путеви Републике Српске" нанесена штета блокадом рачуна.

"Ово је питање за правосуђе, јер је невјероватно да фирма, која није учествовала на тендеру и нема капитал од 2.500 КМ, добије пресуду", рекао је Трнинић.

Он каже да ће Влада Српске покушати да помогне у рјешавању проблема "Путева Републике Српске".

Предузећу "Путеви Републике Српске" блокиран је рачун док не буде исплаћено 3,4 милиона КМ одштете фирми "Електроунион" из Источног Сарајева.