latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:19 | Аутор: СРНА

Црнадак: Хрватска неће кочити градњу моста на Сави

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак посјетио је данас у Градишци градилиште новог граничног прелаза и царинског терминала и Агро-индустријску зону у Новој Тополи, те истакао да је веома значајно да је деблокирана градња моста на Сави.
Mинистар вањских послова БиХ Игор Црнадак са начелником оптиштине Зораном Лaтиновићем - Фото: СРНА
Mинистар вањских послова БиХ Игор Црнадак са начелником оптиштине Зораном ЛaтиновићемФото: СРНА

Он је нагласио да ће нови мост на Сави скратити пут из Бањалуке према Европи, Загребу и Београду и значити много за Градишку, Републику Српску и БиХ.

Црнадак је рекао да не очекује да ће, по принципу блокаде извоза млијека из БиХ, Хрватска стопирати договорену градњу моста, која би требала да почне идуће године.

"Након договора на релацији БиХ - Европска комисија тешко је очекивати да ће Хрватска додатно компликовати ствари у вези са изградњом моста на Сави јер би у том случају сама себи дала ауто-го", истакао је Црнадак.

Он је ракао да је са начелником општине Зораном Латиновићем разговарао и о могућности представљања Градишке током предсједавања БиХ Савјетом Европе, које почиње крајем идућег мјесеца, те позвао све општине у Републици Српској да искористе прилику која ће се указати тек за 25-26 година и представе своје потенцијале у Савјету Европе.

Латиновић је истакао да се на локацији новог граничног прелаза и царинског терминала у Градишци отвара могућност значајнијег развоја општине и градње половне зоне "Лиман" која би, захваљујући положају уз сам гранични прелаз, нудила повољне услове за инеститоре.

Он је навео да ће земљани радови на изградњи новог цариног терминала бити завршени до краја године и да Управа за индиректно опорезивање БиХ планира да уложи 10 милиона КМ за завршетак једног од најмодернијих граничних прелаза у региону.

"Царински терминал добиће пуни смисао тек након изградње новог моста на Сави. Такође, паралелно теку радови на изградњи обилазнице дуге пет километара чија би половина трасе требало да буде завршена до краја наредне године", навео је Латиновић

Он је нагласио да Градишка не треба да тежи само томе да буде транзитно подручје, него да пружа повољне услове за улагања у привреду и отварање нових радних мјеста.

Састанку Црнатка са Латиновићем и руководством општине Градишка, на којем је било ријечи и о актуелној локалној политичкој ситуацији, присуствовали су и посланици у Народној скупштини Републике Српске Милан Шврака и Горан Ђорђић.