latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

Интерпарламентарна унија - Декларација о уставним и институционалним реформама

Завршног дана четврте Свјетске конференције предсједника парламената, која је у организацији Интерпарламентарне уније одржана у Њујорку, усвојена је декларација у којој је истакнута потреба за уставним и институционалним реформама земаља у транзицији, за добрим управљањем и поштивањем људских права и слободе говора.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

У декларацији коју је усвојило више од 120 предсједника парламената држава из цијелог свијета, упућен је глобални позив да буду уложени већи напори у рјешавању конфликата путем политичког дијалога и преговора, уз поштивање међународног права, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ, чија је делегација учествовала на овој конференцији.

Осуђују се сви облици тероризма и позива на борбу против организованог криминала, заустављање распрострањене мржње и свих облика дискриминације.

У Декларацији се наводи да су брига о мигрантима и избјеглицама, родна равноправност, приближавање парламената људима предуслови за развој и глобални мир.

Позива се на поштивање развојног програма који садржи 17 циљева одрживог развоја, међу којима су најважнији искорјењивање сиромаштва и промовисање економског, социјалног и еколошког развоја.

Поздрављен је начин спровођења ових циљева посредством финансија, трговине, технологије, јачања капацитета и системске реформе, који морају бити укључени као подршка новој агенди.

Овим документом дата је подршка УН као темељу глобалне сарадње и Интерпарламентарној унији, која, како је наведено, повезује и помаже у изградњи односа између парламената и УН.

Делегацију БиХ предводио је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић.

Наредна Свјетска конференција предсједника парламената биће одржана 2020. године.