latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:24 | Аутор: РТРС

Велика Кладуша: Раскол унутар Исламске заједнице не јењава (ВИДЕО)

У Трновима, код Велике Кладуше, раскол унутар Исламске вјерске заједнице не јењава. Имам Селведин Бегановић, који је физички нападан у неколико наврата, разријешен је дужности одлуком Ријасета Исламске вјерске заједнице. Неке од оптужби које су послужиле као разлог за смјену, као што је држање паса, у најмању руку су, кажу вјерници, неозбиљне.
Имам Селведин Бегановић - Фото: РТРС
Имам Селведин БегановићФото: РТРС

Ипак, већина вјерника стала је у одбрану Бегановића, тврдећи да је трновски имам смијењен јер је засметао припадницима вехабијског покрета, за које тврде да имају велики утицај у врху Исламске заједнице. Новог имама, кажу вјерници, неће прихватити. 

Невоље Селведина Бегановића почеле су онда када је почео критиковати Билала Боснића, једног од вођа вехабијског покрета. Након серије физичких напада, Бегановић је, одлуком Ријасета, разријешен дужности. Смијењени имам није хтио да коментарише овај случај, али његове присталице јесу. Кажу да су разлози његове смјене јасни.

Мирсад Кесеровић каже да је имам Бегановић устао против одласка младића из Босне и Херцеговине на ратишта у Сирију, а да је то, како каже, засметало некоме у врху Исламске заједнице те да је зато смијењен.

- Ја мислим да то доста утиче. Некоме то не паше. Ако они завладају, можемо се сви селити, јер то не води ничему добром - каже Смаил Мујкић, мјештанин Трнове.

Већина вјерника у џемату Трнови код Велике Кладуше и даље је уз смијењеног ефендију Селведина Бегановића, који је, како кажу, очигледно засметао вехабијском покрету унутар Исламске вјерске заједнице.

- Ја сматрам да нас има 1000 који смо за њега, а нема ни педесет који су против њега, који су политички потковани и који су на мјестима гдје могу радити такве ствари - каже Мурат Дурбић.

Бегановићевих противника је мало, и они се у сеоској џамији окупљају око новог имама, којег је поставио врх Исламске заједнице. Новоименовани имам, за кога вјерници сумњају да је и сам припадник или симпатизер вехабијског покрета, није хтио да коментарише цијели случај.

Сљедбеници Селведина Бегановића неће одустати. Кажу, истрајаће у напорима да очувају босански ислам од уплива радикалних учења која у Босни и Херцеговини шире припадници вехабијског покрета.