latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:25 | Аутор: Б92

Ренци: Еклстоне, остави Монцу на миру

Италијански премијер Матео Ренци поручио је првом човјеку Формуле 1 Бернију Еклстону да остави Монцу на миру послије изјаве да та стаза није сигурна у календару.

"Остави Монцу на миру. То је оно што имамо да кажемо Еклестону. Формула 1 се не ослања само на новац, већ је у питању традицији и историја“, рекао је Ренци за италијански радио.

Ниједна стаза није била домаћин трка Формуле 1 више пута од “Монце“, која се у календару тог такмичења налази од 1950. године и само је 1980. трка за Велику награду Италије вожена у Имоли.

Организатори трке за Велику награду Италије уговор са Формулом 1 имају још за наредну сезону, а за продужетак сарадње спремни су да плате по 15 милиона евра по трци. Међутим, Еклестон захтјева 25 милиона, наводи “Газета дело спорт“.

Уколико организатори трке у Монци не буду испунили захтјеве, трка за Велику награду Италије могла би да се вози на стази “Енцо и Дино Ферари“ у Имоли, која је била домаћин Велике награде Сан Марина од 1981. до 2006. године.

“Пажњу коју премијер посвећује Формули 1 је велики показатељ његове жеље да се такво такмичење одржава у Италији. Имола је спремна да пружи руку“, рекао је градоначелник Имоле Данијеле Манца.

Легендарна стаза “Монца“ ће предстојећег викенда по 65. пут у историји бити домаћин трке за Велику награду Италије.