latinica  ћирилица
03/09/2015 |  18:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Смрт сиријског дјечака, хапшења у Турској, скандал у Канади

Турске власти ухапсиле четири особе осумњичене да су кријумчариле људе преко Медитерана, међу којима је био и трогодишњи дечак Ајлан Курди. Трагедија дјечака и његове породице изазвала и политичке посљедице у Канади, која је одбила избјегличку пријаву те курдске породице.
Отац Ајлана Курдија (фото: hurriyet.com.tr) -
Отац Ајлана Курдија (фото: hurriyet.com.tr)

Фотографија дјечака као потресно свједочанство и симбол избјегличког страдања изазвала је емотивна реаговања званичника и јавности у цијелом свету, па ни брза акција Турске, на чијој обали је пронађено његово тијело, није изостала, јавила је агенција АФП, преноси Танјуг.

Ухапшени су сиријски држављани старости између 30 и 41 године који се баве трговином људима, а у суду ће морати да се појаве већ данас.

Турска обалска стража је саопштила да су се два брода са избјеглицама преврнула убрзо након што су јуче рано ујутро испловили из Бодрума ка грчком острву Кос, што је један од најкраћих морских путева између Турске и Европе.

Из воде је извучено 12 беживотних тијела међу којима и тијело Ајлана Курдија, његовог годину дана старијег брата, као и њихове мајке.

Преживео је само неутјешни отац породице, Абдулах, који је рекао турској агенцији Доган да му је Ајлан исклизнуо из руку када се брод преврнуо, преноси АФП.

"Држао сам супругу за руку. Али ми је дијете исклизнуло из наручја. Покушали смо да се придржимо за чамац, али је он почео да се испумпава. Било је мрачно и сви су вриштали", присјећа се Абдулах.

Међу утопљенима је било петоро дјеце, спасено је 15 особа, а обалска стража је наставила потрагу за још троје, који се воде као нестали.

Несрећни дјечак се утопио када је његова породица покушала да емигрира у Канаду из ратом разореног сиријског града Кобанеа, како је његов рођак рекао једном канадском листу.

Мустафа Ебди, новинар из Кобанеа, каже да је Ајланова породица живјела у Дамаску, али је морала више пута да бјежи пред ратним недаћама.

"Напустили су Дамаск 2012. и отишли у Алепо, а када су сукоби и тамо избили, преселили су се у Кобане. Потом, када су и ту избили немири са доласком Исламске државе, прешли су у Турску", каже Ебди.

Фотографија страдалог дечака изазвала је и политичке посљедице у Канади, која је одбила пријаву дјечакове породице да емигрирају у ту земљу, гдје живи њихова рођака, наводи канадски дневни лист Нешенел пост.

Канадски посланик Фин Донели тврди да је избјегличку пријаву дечакове породице лично предао канадском министру за имиграцију Крису Александеру у марту, а да је захтјев у јуну одбијен.

Александер је привремено прекинуо своју изборну кампању и рекао да је фотографија сиријског дјечака "сломила срца широм свијета".

Навео је да Канада има великодушан програм насељавања емиграната и избјеглица по глави становника и да планира да прихвати 23.000 избеглица из Ирака и још 11.300 из Сирије.

Опозициони лидер Џастин Тридо критиковао је Александеров поступак, поручивши да се саосјећање "не открива изненада усред кампање".

Породица дјечака Ајлана није још затражила азил у Канади

Породица два сиријска дјечака чија су тијела послије утапљања пронађена на обали турског љетовалишта Бодрума није још била поднијела захтјев за улазак у Канаду, објавила је шира породица дјечака, негирајући раније медијске наводе да су они затражили статус избјеглица и да им је он одбијен.

Тетка дјечака, Тима Курди, која живи у Ванкуверу, рекла је да је покушала да буде спонзор за долазак у Канаду свом другом брату, али да је он одбијен.

Шира породица страдалих дјечака (фото: Танјуг)

Она је планирала да ускоро буде спонзор за долазак у Канаду и породици свог брата Абдулаха, који сада, према њеним ријечима, жели да се врати у Сирију и сахрани своју супругу и дјецу.