latinica  ћирилица
03/09/2015 |  18:36 | Аутор: СРНА

Тегелтија: ОЕБС-у омогућен приступ предметима ратних злочина

Високи судски и тужилачки савјет БиХ донио је закључак којим се омогућава Мисији ОЕБС-а да приступе предметима ратних злочина ради провођења независне анализе, рекао је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС - Фото: РТРС
Милан Тегелтија, предсједник ВСТСФото: РТРС

Он је истакао да тај закључак кореспондира са мишљењем ВСТС-а из 2006. године.

Тегелтија је, након дводневне сједнице ВСТС-а, појаснио да су добијена два писма од којих је прво од Колегијума Тужилаштва БиХ, а друго из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

"Наш став о захтјеву Мисије ОЕБС-а у БиХ за приступ предметима ратних злочина ради провођења независне анализе, кореспондира са мишљењем ВСТС-а од 2006. године и Тужилаштво БиХ треба да поступи у складу са тим мишљењем", рекао је Тегелтија.

Коментаришући став Тужилаштва БиХ да они остају при ставу саопштења које је из ове правосудне институције прослијеђено медијима јуче, Тегелтија је истакао да су све правосудне институције независне и самосталне у свом раду.

"ВСТС је донио закључак којим се јасно одредио према захтјеву Мисије ОЕБС-а у БиХ. Дали смо инструкцију Тужилаштву БиХ да треба да поступи у складу са нашим мишљењем јер је поступање са одлукама ВСТС-а обавеза свих правосудних институција у БиХ", истакао је Тегелтија, напомињући да не зна и не може да претпостави шта ће се касније дешавати.

Он је нагласио да је ОЕБС тражио приступ предметима, али да није наведено тачно које предмете траже ради вршења независне анализе, те да се у овом тренутку не може рећи шта ће анализа показати.

"Анализа је стручна и претпостављам да ће направити пресјек стања, да укаже на оно што је евентуално добро и оно што је лоше. ОЕБС ће то мишљење представити, а шта ће се даље дешавати тешко је предвиђети", додао је Тегелтија.

На питање уколико Тужилаштво остане при својим одлукама и да ли ће неко из Тужилаштва сносити одговорност, те шта су у том случају могућности ВСТС-а, Тегелтија је рекао да не жели да прејудицира одлуке овог правосудног тијела на чијем је челу, које има 15 чланова и одлуке доноси већином гласова.

"Незахвално је сада говорити шта ће се догодити и шта може да се догоди. Наредни дани ће показати шта ће се дешавати", рекао је Тегелтија.

Он је додао да је обавеза свих правосудних институција у БиХ и свих носилаца правосудних функција да поступа по одлукама ВСТС-а БиХ, те да свако супротно ђелоање може представљати дисциплински прекршај.

Чланови ВСТС-а сматрају да је захтјев ОЕБС-а да изврше независну анализу предмета ратних злочина Тужилаштва и Суда БиХ у складу са њиховим и мишљењем Суда БиХ из новембра 2006. године, по којем се ОЕБС-у дозвољава увид у списе.

Међутим, Колегијум тужилац недавно се огласио дописом у којем наводи да приступ списима по захтјеву ОЕБС-а не треба одобрити, те се позива на независност правосуђа и посљедице на даљи рад ове институције у предметима ратних злочина.