latinica  ћирилица
03/09/2015 |  18:48 | Аутор: РТРС

Ђокић-Трнинић: Српска извршила обавезе - Федерација није (ВИДЕО)

Напади на имовину и Уставни поредак Републике Српске, из Савјета министара не престају. Влада Републике Српске сматра да је неприхватљиво дјеловање институција на нивоу БиХ које на све могуће начине искључују институције Републике Српске у процесу доношења одлука као и презентацији пројеката у области саобраћајне инфраструктуре пред међународном заједницом. То је, кажу, и потврђено на недавно одржаном Самиту земаља западног Балкана у Бечу.
Трнинић и Ђокић - Фото: РТРС
Трнинић и ЂокићФото: РТРС

Влада је незадовољна и радом српских представника у Савјету министара БиХ који често не реагују или су и сами иницијатори креирања политика у сектору енергетике које наносе штету Српској. Забринути су због ставова директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача, да БиХ треба увести санкције јер није извршила обавезе из трећег енергетског пакета. 

Република Српска поново би могла да буде кажњена због нерада институција Федерације БиХ. Најаве о увођењу санкција БиХ јер није извршила обавезе из трећег енергетског пакета, забрињавајуће су за ресорног министра Петра Ђокића који каже да је Српска извршила све своје обавезе. Законом о гасу ово питање је уређено, а планирано је да се ове године донесе и нови закон којим ће бити обухваћене смјернице енергетске заједнице.

Министар Ђокић пита и одговара: "Зашто би Република Српска имала санкције - зато што је извршила своје обавезе? Донијели смо Стратегију развоја сектора енергетике до 2030. године, а Федерација БиХ није."

Забрињава и то , каже Ђокић, што су представници Републике Српске у Савјету министара БиХ подржали иницијативу о прикључивању БиХ Јадранско-јонском гасоводу и што нису реаговали на најаве о увођењу санкција. Упозорава да би посљедице санкција за електропривреду Српске и Федерације БиХ биле огромне јер би онемогућиле дистрибуцију електричне енергије ван граница БиХ. Истовремено, нерад Владе ФБиХ, премијер овог енитита Фадил Новалић назива несрећним околностима.

Ђокић је оцијенио да се трећим енергетским пакетом жели у БиХ спровести класична политика девалвирања и промјене уставног система. Између осталог, зато је Српска и против формирања нове регулаторне агенције за гас на нивоу БиХ.

"То би била још једна у низу сувишних институција на нивоу БиХ, а за такво нешто нема стварне надлежности", истиче Ђокић.

Критике на рад Савјета министара БиХ и српских представника у овој институцији стижу и из ресора саобраћаја. Иако се сва питања у области саобраћајне инфраструктуре не могу рјешавати без учешћа ентитета, што је прописано Уставом. У ресорном министарству кажу да у Савјету министара доносе одлуке без сагласности Републике Српске чији иницијатори су често и српски представници. Најновија је подршка за дозволу Тузланском аеродрому за карго услуге, а које иду директно на штету бањалучког аеродрома.

"Радимо на томе да отворимо аеродром Тузла, зашто не и сутра и аеродром Мостар и да им обезбједимо да сви раде", рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, а министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић каже: "Један од министара у Савјету министара и даље форсира причу о Тузланском и Мостарском аеродрому што се директно коси са усвојеним принципом о реципроцитету или равноправности ентитета у том дијелу теретног саобраћаја на два међународна аеродрома - Бањалучком и Сарајевском."

Представници Републике Српске у Савјету министара, каже Трнинић, често износе програме који нису усаглашени са Српском, а примјер је изградња аутопута Сарајево-Тузла-Зворник. Подсјећа да је на нивоу БиХ, противно вољи Републике Српске, донесена и одлука о формирању националног инвестиционог комитета који би одређивао приоритете у области инфраструктуре и енергетике.