latinica  ћирилица
03/09/2015 |  19:00 | Аутор: РТРС

ВСТС одобрио ОЕБС-у увид у списе (ВИДЕО)

Високи судски и тужилачки савјет БиХ закључио је да је захтјев ОЕБС-а за приступ списима предмета ратних злочина Тужилаштва БиХ, ради вршења независне анализе, у складу са Општим оквирним споразумом БиХ, као и са мишљењем ВСТС-а од 14. новембра 2006. године.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Савјет је једногласно усвојио и закључак да Тужилаштво БиХ треба да списе стави на увид независним стручњацима ОЕБС-а и Хашког трибунала.

Из тужилаштва БиХ стигла су два одговора за само неколико часова. У првом, који је медијима прослијеђен непосредно након изгласавања закључака, јасно је потцртан став Колегијума тужилаца како би ОЕБС-ова анализа и увид у предмете ратних злочина озбиљно угрозила тајност истрага те прекршила Кривични и Закон о кривичном поступку БиХ. Неколико часова касније са исте адресе стигао је одговор како ће се Колегијум тужилаца о одлуци Савјета изјаснити тек кад је добије. Какав год став на крају заузело бх Тужилаштво, још једном је на површину испливала права слика бх правосуђа.

О забрањеној, независној анализи ВСТС се једногласно изјаснио. Тужилаштво БиХ крши Дејтонски мировни споразум. Крши и раније одлуке Савјета. Првенствено ону из 2006. године усклађену са Дејтонским споразумом, према којој правосудним мониторима ОЕБС- а треба обезбиједити потпун и неограничен приступ свим документима које затраже - у оквиру свог мандата. Да Тужилаштво БиХ ове грешке исправе налог је дат.

- тужилаштво треба да поступи у складу са нашим мишљењем јер је поступање у складу са Одлукама ВСТС-а обавеза свих правосудних институција БиХ – рекао је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

Тужилаштво БиХ, ипак је одлучило другачије. Бар у раним пријеподневним часовима. По устаљеној пракси медијима је прослијеђена тек видео порука.

- Разлози за став Тужилаштва БиХ су што би се омогућавањем увида у предмете у фази истраге озбиљно угрозила тајност истрага те повриједиле одредбе ЗКП-а и КЗ БиХ - рекао је порпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић .... 

У видео- поруци тужилаштво је потпуно игнорисало Дејтонски мировни споразум и њиме преузете међународне обавезе из анекса 6. Да ли су тога постали свјесни накнадно, или су се предомислили? Тек неколико часова касније, опет су се огласили. И поручили како је видео- порука уствари ранији став Тужилаштва. Нови ће заузети тек када добију закључке Савјета у писаној форми. Но, поново су направили превид. Позивајући се на Закон о кривичном поступку, заборавили су да га управо они годинама крше и то његов члан 225. према којем све истраге треба да заврше у року од 6 мјесеци. У супротном Колегиј тужилаца треба да предузме адекватне мјере. Треба ли подсјетити да истраге трају годинама, па и десетљеће, а да Колегијум не предизума никакве мјере. Како било, из ОЕБС-а најављују да од независне анализе, одустати неће.

- Високи судски и тужилачки савјет је пружио суткињи Корнер, која ће, под покровитељством ОЕБС-а извршити ову анализу, пуну подршку у обављаљњу задатка. Суд БиХ је исказао исту подршку - речено је из ОЕБС-а.

Подршка Тужилаштву БиХ и Горану Салиховићу међутим, очекивано, стигла је од дијела сарајевске политичке артиљерије. И они, из Дејтонског споразума и законских аката узимају само оно што им одговара.

- Мислим да Тужилаштво БиХ спрам тог питања има исправан став - каже Шефик Џаферовић, члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

На другој страни, а у истој комисији, критике.

- Имате једно тужилаштво које је отуђено и од друштва и од Парламента, отуђено од правде па ако хоћете Тужилаштво које функционише само за себе - каже Момчило Новаковић, члан Уставноправне комисије 

За професора права Зарија Сеизовића забрана увида у тужилачке списе, исправна је одлука у свим демократским земљама. Али БиХ то није.

- Ми смо дозволили Дејтонским мировним споразумом да стране организације имају уплива у рад државних органа, свих па и Тужилаштва БиХ - каже Сеизовић.

Истог оног Тужилаштва које се годинама скривало под окриљем међународних званичника и мецена. Да ли ће тим истим меценама сада дозволити да завире у списе ратних злочина старе и десетљеће. Са или без њихове дозволе, из ОЕБСА најава да ће извјештај ипак бити сачињен. До краја октобра или почетком новембра.