latinica  ћирилица
03/09/2015 |  22:13 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Џихадисти ИД губе освојене територије у Сирији

Џихадисти Исламске државе изгледају "очајни" јер губе освојене територије у Сирији које преузимају курдски борци који се боре против екстремиста "у име хуманости", изјавио је Пауло Сержио Пињеиро, шеф комисије Уједињених нација која истражује кршење људских права у Сирији.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

ИД прибјегава тактици "удари и бјежи" и самоубилачким нападима аутомобилима-бомбама послије територијалних губитака који су им Курди нанијели уз помоћ међународне коалиције, наводи се у новом извештају УН о сиријском грађанском рату.

"Мислим да су очајни, јер губе територије. Ипак, мислим да, у овом тренутку, они (ИД) настављају са побједама на психолошком плану, привлачећи младе из Европе и развијених земаља. Али, у ствари, у смислу рата за територије, они почињу да осјећају притисак", навео је Пињеиро за агенцију АП.

И амерички обавјештајни званичници наводе да је током љета више од 10.000 бораца ИД убијено, али да ИД, у суштини, није слабија него што је била када је САД покренио кампању удара из ваздуха прије годину дана. ИД и даље контролише огромне дијелове територија у Сирије и Ираку, примјећује АП.

Пињеиро је позвао владе да зауставе испоруке оружја зараћеним странама у Сирији, мада је одбио да идентификује добављаче, наводећи да то није био задатак панела.

"Док се у рату боре, углавном Сиријци и углавном на сиријској територији, рат све више воде међународне и регионалне силе, прије свега у складу са својим геостратешким интересима", наводи се извјештају.

У панелу се указује да Сиријци "постепено губе контролу над током догађаја" и изражава жаљење што Савјет безбједности УН није овлашћен да именује међународног тужиоца за ратне злочине.