latinica  ћирилица
08/09/2015 |  09:33 | Аутор: СРНА

БиХ: Највећа пријетња повратници са сиријског и ирачког ратишта

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ је као највећу пријетњу у БиХ оцијенила повратак ратника са сиријског и ирачког ратишта, гдје се боре на страни терористичке организације "Исламске државе", те њихове везе са међународним терористима.

У дијелу извјештаја ове агенције, који је у посједу "Вечерњег листа", издање за БиХ, ОБА БиХ наводи бројне показатеље и искушења са којима се суочавају власти у БиХ, а која су постала још актуелнија након посљедњег мигрантског таласа, не само за БиХ, него и за земље региона и ЕУ.

"Када су у питању процјене безбједносне ситуација у БиХ, треба имати у виду актуелне обавјештајне податке који указују да тренутно највећу пријетњу безбједности у БиХ, регији Балкана и шире у западној Европи представљају актуелни одласци добровољаца на кризна подручја у свијету, прије свега у Сирију, Ирак и Украјину, а посебно њихов повратак, поготово масовнији, у матичне земље, након што су као добровољци учествовали у оружаним сукобима на овим подручјима", наводи ОБА у извјештају.

У извјештају се додаје да се очекује наставак одласка добровољаца из БиХ на кризна жаришта и њихов поновни повратак.

Обавјештајци истичу да су неки од ових добровољаца били у контакту са одређеним међународним екстремистичким и терористичким организацијама, па самим тим могу, ако затреба, веома брзо успоставити одређене везе и контакте са представницима тих екстремистичких и терористичких организација.

Иако не постоје тренутно конкретна сазнања о пријетњама извођењем напада на одређене циљеве, у извјештају се не искључује понављање напада какви су се догађали у протеклом периоду.

ОБА указује и на то да треба "имати на уму" безбједносне рефлексије сиријско-ирачког сукоба на селафијску заједницу у БиХ, које се огледају у вишеструким подјелама, фракцијским сукобима и раслојавањима, међусобним сумњичењима, фрустрираношћу и незадовољством.

Лист наводи да је у БиХ регистровано око 3.000 лица која су блиска исламским радикалима, а из БиХ су погинула 43 лица на ратиштима у Ираку и Сирији на страни терориста, док их се 50 вратило у земљу.