latinica  ћирилица
19/09/2015 |  18:31 | Аутор: РТРС

"Изетбеговић нема права да поставља услове институцијама Српске" (ВИДЕО)

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић упутио је посланицима Народне скупштине Републике Српске ултимативан захтјев, у којем тражи да хитно укину одлуку о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. Изетбеговић је чак одредио и рок до којег би такву одлуку требало донијети.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да се Изетбеговић не може легитимно обратити било којој институцији у Српској, па ни Народној скупштини, која, како је истакао, неће разматрати никакав његов захтјев. 

Оштро интониран и пун наредби, Изетбеговићев захтјев стигао је на сто предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића и свих народних посланика. Од њих је затражио да ставе ван снаге одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

"Спорна одлука не само да озбиљно крши обавезујућа међународна права за Босну и Херцеговину, већ и уставноправни систем и поредак Босне и Херцеговине, јер неуставно задире у питања која су у искључивој надлежности Босне и Херцеговине", навео је Изетбеговић.

"С обзиром да Предсједништво БиХ није донијело никакву одлуку о референдуму о раду суда и тужилаштва Босне и Херцеговине, Бакир Изетбеговић нема права да поставља услове институцијама Српске", истиче Додик.

Предсједник Републике позвао је све који одлуку о референдуму сматрају нелегитимном да коначно покажу члан Дејтона који би оспорио вољу народа Српске: "Бакир Изетбеговић није тај који се може легитимно обратити било којој институцији Републике Српске, осим у случају када је као члан Предсједништва предсједавајући и када Предсједништво донесе одлуку коју ће он потписати, у овом случају ништа од тога нема."

Челници парламента и посланици оцијенили су Изетбеговићев захтјев као неприхватљив, па чак и безобразан, поручивши му да се не мијеша у послове за које није надлежан. Предсједник Парламента Недељко Чубриловић истакао је да је недопустиво овакво обраћање Народној скупштини Српске. Он је истакао да ниједан закон није прекршен приликом доношења одлуке о референдуму, а посебно не Дејтонски споразум.

"То је мишљење политичке и стручне јавности, а тај став је потврдио и Уставни суд Републике Српске. Основно право једног народа и регије је да се изјасни о свом статусу, положају и о питањима која су од посебног значаја за тај народ и регију", истакао је Чубриловић.

И потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић каже да Изетбеговић нема право да од Парламента Српске тражи било шта у вези са одлуком о референдуму, а поготово не да захтијева и наређује шта треба да ураде: "Сви знају да Бакир Изетбеговић нема никакве надлежности над Парламентом Републике Српске, нити с било чим у Републици Српској, али има довољно безобразлука да на овај начин радикализује ситуацију у Босни и Херцеговини. На нама је да будемо паметни, да бранимо своја права и да све што има везе са референдумом прикажемо искључиво као борбу за нашу равноправност."

У највећој опозиционој странци у Српској, СДС-у, истичу да није кључно питање шта политичка, или јавност Репблике Српске о референдуму мисли, за њих је кључно питање какви ће кораци бити након њега.

"Наш је став да уопште није питање шта јавност Републике Српске на евентуалном будућем референдуму мисли о раду правосудних органа. Није уопште спорно да се већ унапријед зна резултат евентуалног референдума, али ми и даље постављамо једно једноставно питање:“Шта дан послије?," рекао је Милан Милићевић, предсједник Главног одбора СДС-а.

Подсјећамо, Народна скупштина РС усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума. Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске уложио је вето, али је Уставни суд Српске утврдио да није угрожен витални национални интерес ниједног народа.