latinica  ћирилица
27/09/2015 |  16:20 | Аутор: СРНА

Откривени темељи средњовјековне цркве

На локалитету Црквиште на брду Боровац у сребреничком селу Ораховица откривени су темељи и зидине православне цркве, стари више од 550 година.
Брдо Боровац - Фото: СРНА
Брдо БоровацФото: СРНА

Мјесни парох протојереј Александар Млађеновић рекао је да су то остаци средњовјековне цркве која је ту постојала прије турске окупације ових крајева.

"Археолози треба тачно да утврде из ког вијека је та црква која је порушена у доба турске владавине. Ту су откривени и људски скелети сахрањивани у црквеној порти, као и аустријски новчићи и други архефакти о чијој вриједности и значају ће оцјену дати стручњаци", истакао је Млађеновић.

Он је истакао да су остаци цркве пронађени прије неколико дана приликом уређења овог локалитета гдје је прије годину подигнут крст и православни вјерници намјеравају да граде цркву.

"Показало се да овај локалитет није случајно називан Црквиште. Много локација у БиХ носе такве називе јер су у народу остала сјећања да су се на тим мјестима некада налазиле цркве које су поробљивачи и окупатори рушили", рекао је Млађеновић.

Мјештани Ораховице вјеровали су у легенду која је преношена са генерације на генерацију да је назив Црквиште на Боровцу настао због цркве која се ту некада налазила и жељели су да на тој локацији граде храм.

"Приликом чишћења и припреме терена за изградњу цркве наишли су остатке, односно темеље некадашње српске богомоље димензија 10 са шест метара, што је потврдило да није ријеч о измишљеној него о легенди која је одраз истинског памћења и незаборава народног и на тим темељима поново желе изградити храм", навео је Млађеновић.

Он је истакао да је ово археолошко откриће још више учврстило вољу вјерника овог и сусједних српских села да се на Црквишту изнад Ораховице поново подигне црква и након више вијекова да легенда о постојању храма на Боровцу постане нова стварност, а да звук црквеног звона то потврди.

Млађеновић је најавио да ће археолози за неколико дана посјетити ово налазиште и да ће тек након обављања археолошких радова бити настављени радови на уређењу терена за изградњу цркве. /крај/мп/аб/фото