latinica  ћирилица
28/09/2015 |  07:47 | Аутор: РТРС

Затражено укидање мјера забране за Насера Орића

Одбрана Насера Орића, оптуженог за злочине против српских ратних заробљеника на подручју Братунца и Сребренице, затражила је на данашњем рочишту у Суду БиХ укидање мјера забране које је Суд донио 5. јула ове године.

Тужилаштво БиХ сложило се с овим приједлогом, уз образложење да сви предложени свједоци у овом поступку живе на територији Републике Српске, и да оптужени уз ограничено кретање само на територију ФБиХ не би могао имати утицај на њих.

Суд би у наредна 24 сата требало да донесе одлуку.

Адвокат Насера Орића Лајла Човић, покушала је дискредитовати заштићеног свједока Тужилаштва оптуживши га да је психички поремећен и да се његове изјаве по све три тачке оптужнице разликују од изјава које је дао годину прије, на што је судија Милка Крехо упозорила адвоката Лајлу Човић да не може да вријеђа свједока, те да је и превише говорила с обзиром на то да рочиште данас није предвиђено за доказивање кривње.

Тужилац Мирослав Јањић одговорио је на оптужбе одбране, рекавши да није тачно да се оптужница како је навела Човићева заснива на исказу само једног свједока.

"Имамо 33 свједока у овом случају, с тим што имамо пет директних свједока који су били на лицу мјеста по првој тачки оптужнице, три директна свједока у другој тачки и два у трећој тачки оптужнице“, рекао је Јањић.

Оптужница је подигнута 27. августа, након чега је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање. Орићу и Сабахудин Мухићу суди се само за три убиства заробљеника српске националности током 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац, иако је тај број према свједочењима преживјелих знатно већи.

Само у селу Залазје о Петровдану 92', под Орићевом директивом, војници су убили девет српских цивила. Међу њима и судију Слободана Илића којег је према свједочењу чак и Орићевих бивших сабораца, ликвидирао лично њихов командант.

За три ратне године убијено је више од 3.200 Срба у Братуначко-сребреничкој котлини под командом и у режији Насера Орића.

Оптужница за убиство само три српска заробљеника даје за право породицама настрадалих да питају – шта је са осталим жртвама, злочинима и злочинцима и хоће ли икада дочекати правду која је недостижна пуних 20 година.