latinica  ћирилица
28/09/2015 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Од убиства мјештана села Вариводе прошло 20 година

Данас се навршава 20 година од убиства девет мјештана српске националности у селу Вариводе у општини Книн. "Веритас" је саопштио да за тај злочин у Хрватској, до сада, нико није оптужен.
Помен жртвама - Фото: Бета
Помен жртвамаФото: Бета

"Веритас" наводи да је 28. септембра 1995. године, готово два мјесеца по завршетку "Олује", у селу Вариводе убијено девет мјештана српске националности, просјечне старости 69 година, а мјесец дана раније у сусједном селу Гошић седам мјештана српске националности, чија је просјечна старост била 70 година.

"Сви убијени у оба села били су цивили, а у тим селима ни у вријеме рата ни у вријеме убистава није било никаквих ратних активности. Остали су зато што нису хтјели да напусте своја огњишта и што су повјеровали Туђмановим позивима да свима који нису 'окрвавили руке' гарантује имовинску и особну сугурност", наводи "Веритас".

Њихова тијела су прољећа 2001. године ексхумирали хашки истражиоци, а породице су их идентификовале 2002. у Загребу.

Жупанијско државно тужилаштво у Задру је 1996. године подигло оптужницу против шесторице бивших хрватских војника због кривичног дјела убиства из користољубља, али су они ослобођени у недостатку доказа.

Врховни суд Хрватске је укинуо првостепену пресуду и случај вратио на поновно суђење, током којег је заступник оптужнице одустао, јер је"недвосмислено утврђено да они нису могли да почине те злочине", а том приликом је најавио да ће бити спроведена нова истрага, каже се у саопштењу "Веритаса".

По "Веритасовим" сазнањима, за овај злочин у Хрватској до сада нико други није оптужен.