latinica  ћирилица
28/09/2015 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Русија не планира да упути копнене трупе у Сирију

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Русија не планира да упути копнене трупе у Сирију и да ће наставити да подржава сиријску владу, али и оштро критиковао америчку војну подршку сиријским побуњеницима као нелегалну и контрапродуктивну, јављају амерички медији.
Владимир Путин - Фото: Screenshot
Владимир ПутинФото: Screenshot

"Русија неће учествовати у било каквим војним операција на територији Сирије или у било којој другој држави. Бар, за сада, то не планирамо. Али разматрамо интензивирање нашег рада како са предсједником Асадом тако и нашим партнерима у другим земљама", рекао је синоћ Путин у интервјуу америчкој телевизији CBS.

Путин се осврнуо и на недавно признање Пентагона да покушај обучавања више од 5.000 сиријских побуњеника није дао резултате с обзиром да је око 50 Сиријаца који су први прошли обуку врло брзо заробљено, рањено или су побјегли при првом сусрету са екстремистима.

"Испоставило се да је само 60 адекватно обучено, само четири или пет се са оружјем бори, док су остали једноставно узели америчко оружје и побјегли да би се придружили Исламској држави", рекао је Путин, пренијела је агенција АП.

Бранећи одлуку Москве да нагомила руско оружје у Сирији и пружање подршке Асаду, Путин је рекао да су сиријске владине снаге једина легитимна војска у Сирији и додао да је војна подршка САД "илегалним структурама", у супротности са међународним правом и Повељом Уједињеих нација.