latinica  ћирилица
28/09/2015 |  09:10 | Аутор: СРНА

Дачић: Тешка дипломатска битка да се спријечи пријем Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да Србији предстоји тешка дипломатска битка у Унеску с циљем спречавања пријема Косова у ту међународну организацију.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Чини се све што је могуће да се укаже на штетност такве одлуке и политизацију Унеска", истакао је Дачић, који је у Њујорку учествовао на састанку министара спољних послова земаља чланица Унеска, одржаном на маргинанама 70. сједнице Генералне скупштине УН.

Дачић је за Радио-телевизију Србије рекао да је министре спољних послова упознао о тешкој ситуацији у којој се налази српско културно насљеђе на Косову и истакао да су, осим физичког уништења тог насљеђа, на готово свим тим објектима исписани графити терористичке организације "Исламска држава", против које се данас бори цијели свијет.

"Ја сам посебно истакао опасност у којој се налази наше културно наслеђе на Косову и Метохији, изнео сам чињенично стање и нагласио да се на Косову налазе четири објекта под заштитом Унеска", рекао је Дачић.

Наводећи да предстоји тешка дипломатска битка да се спријечи пријем Косова у Унеско, Дачић је истакао да већина земаља схвата колико је сложена ова тема, али су раније донијеле одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова.

"Водићемо тешку борбу у Извршном савету и на Генералној конференцији Унеска који су предвиђени у октобру и новембру ове године", навео је Дачић.

Дачић је истакао да Србија указује на то да је стављање ове теме на дневни ред, прије него што се о томе расправљало у дијалогу Београда и Приштине, који се води у Бриселу, контрапродуктивно и да би представљало тешкоћу у даљем дијалогу.

Министар спољних послова Србије истиче да се чини све што је могуће да се укаже на штетност такве одлуке и политизацију Унеска.

"Да ли ћемо успети? Понекад није важно да ли сте у праву, већ какве су бројке. Тренутно нису на нашој страни, али указујемо на то да је овде реч о специфичном прилазу верском и културном наслеђу, његовом уништењу и да нема никакве разлике да ли то чини `Исламса држава` или било ко други, па тако и на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Дачић ће у наредна два дана у својству изасланика премијера Србије Александра Вучића присуствовати састанцима посвећеним мировним операцијама у свијету и борби против тероризма које организује амерички предсједник Барак Обама.