latinica  ћирилица
28/09/2015 |  09:44 | Аутор: СРНА

Аустрија: Одличан резултат десничарске "Слободарске партије"

Аустријска десничарска "Слободарска партија" /ФПО/ заузела је друго мјесто на јучерашњим изборима у Горњој Аустрији, освојивши двоструко више гласова него на претходном гласању.
Беч (photo: Twitter @Chrisceng) -
Беч (photo: Twitter @Chrisceng)

Конзервативна "Аустријска народна странка" /ОВП/ побиједила је са 36,4 одсто гласова, што је за десет процената мање него на гласању 2009. године, док је ФПО добила 30,4 одсто гласова, показују коначни резултати.

"Социјалдемократска странка изгубила је око шест процената и завршила трећа са 18,4 одсто гласова.

"Ови избори не односе се на Горњу Аустрију, него на тему азила", рекао је лидер ОВП-а у овој покрајини Јозеф Перингер и додао да ће покренути разговоре о коалицији са свим странкама.

Он је рекао да резултати указују на "разумљиви страх и бојазни народа".

Аустрија се налази у центру миграционе кризе која је захватила европски континент, пошто десетине хиљада људи који бјеже од рата и сиромаштва у земљама попут Сирије долазе у западну и сјеверну Европу преко ове алпске земље.

У суботу, 26. септембра, у Аустрију је ушло 12.000 нових миграната из Мађарске.

Лидер ФПО-а Хајнц-Кристијан Штрахе, који ће сљедећег мјесеца бити кандидат на изборима за градоначелника Беча, жели да преференцијални третман имају хришћански мигранти, а не муслимани, да би, како каже, Аустрија заштитила свој западњачки карактер.