latinica  ћирилица
28/09/2015 |  10:21 | Аутор: Агенције

Путин и Обама о сиријској кризи

Председници Сједињених Држава и Русије Барак Обама и Владимир Путин састају се данас у Њујорку,тема њиховог разговора - сиријска криза засигурно ће бити у жижи свјетског интересовања. Састанак двојице државника догађа се на маргини засједања Генералне скупштине УН-а.

 Свјетске агенције извјештавају да дјелује као да је Русија преузела иницијативу у међународним напорима за окончање рата у Сирији, док Вашингтон осмишљава нову стратегију за окончање сукоба у које се Француска укључила бомбардовањем положаја екстремиста Исламске државе.

Путин је гостујући у недјељном интервју у емисији “60 минута“ на америчкој телевизији ЦБС рекао да би Русија подржала платформу за заједничку борбу против терориста у Сирији.

 Двојица предсједника у Њујорку разговарају у тренутку појачане напетости између Русије и запада због руске анексије украјинског полусотрва Крим и подршке проруским сепаратистима који се боре против снага украјинске војске.

Истовремено, ББЦ је изнио очекивања да ће британски премијер Дејвид Камерон омекшати свој став према актуелном сиријском предсједнику Башару Ал Асаду.

Камерон би на годишњем састанку Генералне скупштине УН требало да поручи да је сагласан да Асад привремено остане на власти и то на челу прелазне владе.

Он је претходно, уз Барака Обаму и француског предсједника Франсоа Оланда тражио да као услов мировног споразума Асад буде уклоњен са власти, што је наилазило на констатнто одбијање руског предсједника Путина.

У међувремену, ирански предсједник Хасан Рохани - кључни регионални савезник предсједника Асада - рекао је да влада у Дамаску не може бити ослабљена ако милитанти Исламске државе буду поражени.

Европски званичници интензивирали су позиве за дипломатско рјешење кризе у Сирији због масовне избјегличке кризе у Европи.

Додатни узрок журбе је и појачано војно присуство руске војске у Сирији која подржава режим Башара Ал Асада. Истовремено, Ирак је у недјељу саопштио да је потписао споразум о сарадњи у области безбједности и размјене података са Русијом, Ираном и Сиријом, чија је сврха борба против екстремиста Исламске државе.

Џон Кери, амерички државни секретар, рекао је да напори нису још координисани и да су САД забринуте за то како ће се даље напредовати.