latinica  ћирилица
28/09/2015 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

"Србија никад неће дозволити гајење ГМО"

"Србија никада неће дозволити гајење ГМО сјемена на својим пољима, поручио је државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

"То је званичан став владе и то је оно што ниједан закон, док је ове владе, неће моћи да промијени", рекао је Голубовић, додајући да би евентуалне измјене Закона о ГМО могле да буду само у правцу додатног повећања безбједности потрошача.

Он, такође, истиче да нису тачне тврдње у јавности се на нашу земљу врши притисак да ми морамо да дозволимо ГМО сјеме.

Голубовић је истакао да Србија не производи генетски немодификовану соју иако је лидер у производњи те културе, као и да влада жели заједно са организацијом Дунав соја, која је много учинила на промоцији генетски немодификоване соје, да настави да стимулише такву производњу.

Он је навео да се са Дунав сојом обиљежава здрава соја, што значи да потрошачи могу да препознају да је то соја контролисаног квалитета односно да није ГМО.

"То је јако битно и то је додатна вриједност, као на пример што је органска храна, и захтјевна тржишта као што је ЕУ су потпуно спремна да плате овакав производ по вишим цијенама", нагласио је Голубовић.

Он каже да је основни циљ и жеља министарства да стимулише наше произвођаче да наставе да се баве генетски немодификованом сојом, али и да се контактира цијели ланац оних који производе месо, млеко и јаја, јер и они онда имају производ вишег квалитета и то могу да материјализују.

"Јако је опасно, када причамо о Закону о ГМО, што свако извуче реченицу која је њему битна. Они који су култивисали ГМО соју, коју смо ми уништавали, управо су били фармери и они прво морају бити едуковани да то не раде", навео је Голубовић.

Он је додао да ће евентуалне промјене закона свакако бити резултат јавне расправе и учешћа стручних људи и консензуса у Србији.

"Нико неће радити иза леђа јавности, нити у неким тајним групама. Иде нам на руку и представља вјетар у леђа јачања покрета у Европи против ГМО и неке земље, као што је Мађарска, су и уставом забраниле култивисање тог сјемена", истакао је државни секретар.

Према његовим ријечима, ЕУ не траже 'априори' да Србија било шта прихвати - "то наша јавност надувава тврдећи да због тога нећемо бити чланица Свјетске здравствене организације".