latinica  ћирилица
28/09/2015 |  13:05 | Аутор: РТРС

Правни стручњаци: Референдум- демократско право грађана (ВИДЕО)

Демократско је право грађана да се о свему изјасне на референдуму па и о раду Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине, каже декан Правног факултета Бањалука Витомир Поповић.
Витомир Поповић (фото: Press online) -
Витомир Поповић (фото: Press online)

О томе ће стручњаци из области права из РС, Ф БиХ, Србије, Русије, Бјелорусије разговарати на Дванаестом међународном савјетовању правника “Октобарски правнички дани“ 2. и 3. октобра на Правном факултету у Бањалуци.

“Ово је можда један од првих референдума који ће се одржати, али врло је вјероватно да ако не дође до помака да ће услиједити и онај други који ће бити везан за саму независност Републике Српсе. То је демократско право. Оно је садржано у међународном праву и није спорно.“, рекао је Витомир Поповић, декан Правног факултета Бањалука.

Члан Комисије за провођење референдума у Републици Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ и професор Правног факултета Миле Дмичић каже: “Ријеч је о негацији демократских права које припада свима, па и РС и њеним грађанима да се изјасне о једном актуелном питању које је у надлежности и ентитета с обзиром на организацију, структуру и начин функционисања БиХ.“