latinica  ћирилица
28/09/2015 |  13:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Брижит Бардо слави 81. рођендан

Каријера младе Брижит Бардо кренула је узлазном путањом док јој је ангажман у филму "И Бог створи жену" донио светску славу и милионску зараду
Брижит Бардо (фото:WEB( -
Брижит Бардо (фото:WEB(

Прва глумица која се појавила на филмском платну у бикинију педесетих година 20. вијека и изазвала скандал, жена која се послије повлачења из јавног живота посветила бризи о животињама, чувена Брижит Бардо данас слави свој 81. рођендан.

Крајем педесетих и шездесетих позната ББ је била оличење сексепила, женске сензуалности, шарма и неодољиве привлачности. У дјетињству је била позната под надимком Бебе, а под именом Брижит Бардо је на филмском платну дебитовала 1952. године у филму "Луди од љубави".

Брижит Бардо

Иако су њени филмови по свом квалитету били далеко од најбољих остварења тадашње француске кинематографије, на неки начин су одговорни за продор европског филма.

Прву главну улогу одиграла је у филму "Lumiere d'en Face" 1956. године, а ангажман у филму "En Effeuillant la Marguerite" сљедеће године осигурао јој је статус секс симбола.

Каријера младе Брижит Бардо кренула је узлазном путањом док јој је ангажман у филму "И Бог створи жену" донио свјетску славу и милионску зараду. Филм је снимио њен тадашњи муж Роже Вадим, а то остварење је донијело промјене у поимању секса на филму, јер у њему у једној сцени она босонога игра на столу.

Од Вадима се развела 1957. године, а двије године касније поново је стала на луди камен удавши се за глумца Жака Шариера, са којим је 1960. године добила сина Николаса Жака Шариера.

Њени мужеви су били и њемачки милионер и плејбој Гинтер Сакс као и Бернард Дормел. Након што је снимила преко 50 филмова, 1974. године се повукла из свијета филма након чега се посветила борби за заштиту права животиња и још увјек је супруга француског екстремног десничарског политичара Бернара Д'Ормалеа.

Брижит Бардо

ББ је и данас инспирација многим умјетницима, али и даље избјегава свијет моде и филма и поносно одбија да прибјегне пластичној хирургији.

"Мит? То је реч у коју сам се заглавила, али која ништа не значи", рекла је Бардо за магазин Мари-Клер 2010. године.

Двије године касније, на питање која глумица би могла да је тумачи у биографском филму, она је одговорила:

"Нико то не може да уради. Шта им недостаје? Моја личност." Псеудоним Брижит Бардо је узела када је почела да се бави глумом, док јој је право име Камил Жава.