latinica  ћирилица
28/09/2015 |  13:23 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ ће помоћи земљама Западног Балкана

Земље чланице Европске уније и Европска комисија ће на предстојећој конференцији у Луксембургу о Западном Балкану тражити начине да олакшају државама из региона да изађу на крај са таласом миграната, изјавила је портпаролка ЕК Наташа Берто.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

"Циљ конференције је да видимо како можемо да помогнемо", рекла је Берто о скупу који ће 8. октобра окупити министре из држава Западног Балкана и земаља чланица ЕУ и функционере Комисије.

Она је подсЈетила да је ЕУ већ издвојила ванредну помоћ за Србију и Македонију како би олакшала прихват миграната и додала да очекује да ће на конференцији бити договорена додатна помоћ.

Берто је одбила да коментарише спекулације да ЕУ у оквиру плана о "врућим тачкама" намјерава да упути експерте за регистрацију имиграната у прихватне центре у Србији и Македонији.

Према плану који су прошле недјеље усвојили представници земаља чланица, такве "вруће тачке" предвиђене су само унутар ЕУ, а за сада постоји само једна, на италијанском острву Лампедузи.

Беро је најавила да ће министри унутрашњих послова чланица ЕУ, који ће се у оквиру редовног засједања Министарског савјета, који ће се такође окупити 8. октобра, тада одлучити о састављању заједничке листе "сигурних земаља", међу којима ће се поред Србије наћи и остале земље из региона и Турска.

Грађани тих земаља ће приликом тражења азила у ЕУ пролазити кроз скраћену процедуру, што ће омогућити да брже буду враћени кућама.

Ова мјера има за циљ да растерити земље домаћине од збрињавања азиланата са Западног Балкана, за које се сматра да азил траже из економских разлога, а не зато што им је живот угрожен.

Према подацима европске статистичке агенције Евростат, међу мигрантима који су у првој половини ове године тражили азил у ЕУ је око 2 одсто грађана Србије, али је број грађана Косова и Албаније знатно порастао и достигао 13 одсто укупног броја азиланата.