latinica  ћирилица
28/09/2015 |  13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа: Они који су прикривали злостављаче, такође су криви

Папа Фрањо стао је у одбрану својих ријечи подршке америчким бискупима око скандала у вези са сексуалним злостављањем унутар цркве, али је рекао, по први пут, да су они који су прикривали злостављаче, такође криви.
Папа Фрањо на повратку из САД-а - Фото: AP
Папа Фрањо на повратку из САД-аФото: AP

"Они који су прикривали ово су криви. Постоје чак и неки бискупи који су ово прикривали. То је нешто ужасно", рекао је папа на путу за Рим, након своје прве посјете САД, гдје се у недељу састао са пет жртава злостављања које су починили свештеници.

На конференцији за новинаре одржаној у авиону, папа је рекао да је био изненађен топлином добродошлице на коју је наишао у САД, истакавши да није било увреда нити провокација упркос критикама конзервативаца уочи његове посјете због његових порука везаних за животну средину и економију.

"Никаквих провокација, никаквих изазова. Сви су се добро понашали, нормално. Никаквих увреда, ништа лоше", казао је папа.

Конзервативни аналитичари били су изразито критични према приоритетима папе Фрање уочи његовог путовања у САД, његовом фокусу на екологију, и посебно његовој одлуци о поједностављењу процедуре поништења црквеног брака.

Након говора у америчком Конгресу и Уједињеним нацијама, и дубоко емотивним посјетама бескућницима, имигрантима, затвореницима и школској дјеци, оцјене су да је папа Фрањо постао нешто попут "звијезде" у Америци, навео је АП.

Папа је одбацио ту идеју, истакавши да је моћ пролазна ствар и да је права моћ служити другима.

Осим тога, звијезде се напослетку угасе, поручио је папа. "Бити слуга Бога је прелијепо. И то не блиједи", закључио је папа.

Папа Фрањо у Филаделфији: Миса на отвореном (фото: AP)

Папа је јуче завршио шестодневну посјету Сједињеним Америчким Државама након што је у Филаделфији у недјељу одржао завршну мису на отвореном, пред неколико стотина хиљада људи.

На миси је папа рекао да сви морају бити отворени за чуда љубави и то зарад породица широм свијета. На крају мисе насмијешио се и поручио: "Од вас тражим да се молите за мене. Не заборавите".

Папа Фрањо отпутовао је из Филаделфије за Рим.