latinica  ћирилица
28/09/2015 |  14:33 | Аутор: РТРС

ЕУ тражи од Турске да отвори центре за прихват избјеглица

Турска не жели на својој територији да отвори центре за прихват и регистрацију миграната како тражи Европска унија, рекао је турски премијер Ахмет Давутоглу.
Ахмет Давутоглу        (Фото: sol.org.tr) -
Ахмет Давутоглу (Фото: sol.org.tr)

"Рекли смо Европљанима да у Турској неће бити прихватних центара", рекао је Давутоглу у разговору за дневни лист Хуријет на маргинама Генералне скупштине УН-а.

Успостава таквих центара "неприхватљива" је и "нехумана", рекао је.

Челници ЕУ-а договорили су на ванредном суммиту у сриједу да ће појачати заштиту својих спољних граница због великог прилива миграната, а као кључну мјеру предвиђели су успоставу центара за прихват и регистрацију миграната у Италији и Грчкој, тзв. "хот спотове".

Обећали су такође милијарду евра додатне помоћи УНХЦР-у и Свјетском програму за храну  како би помогли земљама у сиријском окружењу.

Давутоглу је одбацио могућност да његова земља користи ту помоћ. "Не желимо да је прихватимо", био је одлучан.

Турски премијер поновно се заузео за успоставу "сигурне зоне" дуж турско-сиријске границе како би се сиријске избјеглице могло смјестити на својој  територији, што Запад не жели.

"Ако се сектор од Азаза до Јараблуса очисти (од џихадиста Исламске државе), можемо подићи три града који би могли примити по 100.000 људи", рекао је. "Ви (Европљани) могли бисте сносити трошкове за то, а ми бисмо их могли саградити", додао је.

Турска је службено примила 2,2 милиона Сиријаца од почетка грађанског рата у тој земљи и на то потрошила 6,6 милијарди евра.

Давутоглу је такође рекао да ће Турска с Њемачком успоставити "радну групу" ради рјешавања миграцијске кризе.