latinica  ћирилица
28/09/2015 |  14:34 | Аутор: Агенције

Какав је економски значај Каталоније за Шпанију?

Каталонија, у којој су странке које се залажу за независност те покрајине од Шпаније освојиле апсолутну већину у регионалној скупштини, спада у један од најважнијих економских региона те земље, са удjелом од 25 одсто у извозу и од готово 20 одсто у шпанском бруто домаћем производу земље (БДП).

У Каталонији живи 7,5 милиона људи од укупно 47 милиона житеља Шпаније, што је чини другим највећим регионом иза Андалузије на југу са 8,4 милиона становника. Готово 73 одсто житеља Каталоније говорити каталонски, а око 15 процената популације су странци.

Ова шпанска покрајина је прошле године учествовала са 19 одсто у бруто БДП-у Шпаније, у врijедности од скоро 200 милијарди евра, захваљујући чему је постала најбогатији регион у Шпанији, преноси агенција Франс прес.

Од избијања економске кризе 2008. године, БДП Каталоније по становнику је знатно пао, али је и даље изнад националног просека са износом нешто испод 27.000 евра у прошлој години, према подацима шпанског института за статистику.

Око 586.000 компанија има сjедиште у Каталонији, међу којима су најбројнија мала и средња предузећа.

Та покрајина је, такође, дом за скоро 2.150 већих компанија са више од 200 запослених свака, као што су модни гигант Манго и енергетска компанија Гас натурал. И њемачка аутомобилска компанија Фолксваген (ВW) има фабрику у том региону, гдје производи аутомобиле под именом свог бренда "seat".

Захваљујући својој престоници Барселони и плажама на обалама Средоземног мора, Каталонија привлачи далеко највише страних туриста од било ког региона у Шпанији. Само прошле године, регистрован је долазак преко 16,8 милиона странаца, што је око једне четвртине укупног броја страних туриста Шпанији, наводи француска агенција.

Када је ријеч о трговини, Каталонија је лани имала удио од 25 одсто у укупном извозу Шпаније, према подацима шпанског министарства економије. Наиме, од 2011. године, Каталонија је извезла више производа у иностранство од остатка Шпаније.

У прошлој години, ова покрајина је привукла 17 одсто цјелокупних страних инвестиција у Шпанији, у вриједности од 2,9 милијарди евра.

Каталонија је, међутим, трећа најзадуженија од 17 аутономних шпанских покрајина, па је тако њен дуг у другом кварталу текуће године био једнак готово трећини њеног БДП-а, према подацима централне банке Шпаније.

Стопа незапослености у Каталонији је у другом тромјесечју ове године износила 19,1 одсто, што је изузетно високо, али испод националног просјека Шпаније од 22,4 одсто.

У главном граду Каталоније, Барселони, налази се и други најпрометнији аеродром у Шпанији, кроз који је прошле године прошло 37,6 милиона путника, а од кога је једино прометнији аеродром у Мадриду. Лука у Барселони је трећа најпрометнија у земљи, послије лука Алгесирас и Валенсије.

Како наводи Франс прес, на основу 99 одсто пребројаних гласова, највећа сецесионистичка група "Заједно за ДА" (Hunts pel si)  освојила је 62 мјеста у парламенту богатог шпанског сјевероисточног региона, док је мања љевичарска партија Кандидатура за народно јединство (ЦУП) освојила 10, што им даје апсолутну већину у парламенту од 135 мјеста, пренијела је агенција АФП.

Обје те сецесионистичке партије саопштиле су раније да ће унилатерално прогласити независност од Шпаније у наредних 18 мјесеци, али се томе противи централна влада у Мадриду наводећи да то не дозвољава шпански устав.