latinica  ћирилица
28/09/2015 |  15:01 | Аутор: СРНА

Салкић: Због референдума апелација Уставном суду БиХ у наредним данима

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић изјавио је да ће наредних дана бити поднесена апелација Уставном суду БиХ на одлуку Народне скупштине Српске о расписивању републичког референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, али да вјерује да ће је високи представник у БиХ претходно поништити.
Рамиз Салкић - Фото: РТРС
Рамиз СалкићФото: РТРС

Салкић је рекао да припрема апелације захтијева одређено вријеме, али да није упитно да ће се она наћи пред Уставним судом БиХ, уколико високи представник "пропусти да ради свој посао".

"Вјерујемо да ће ОХР и високи представник, ако желе да остваре своју дејтонску мисију, ту одлуку Народне скупштине поништити и да апелација неће бити ни потребна", рекао је Салкић на пријему за новинаре у Бањалуци поводом Курбан бајрама.

Он је овај став образложио тврдњом да је одлука Народне скупштине Републике Српске "антидејтонска, антиуставна и да може изазвати посљедице по мир и стабилност у БиХ".

"Имајући у виду да је објављена одлука Уставног суда Српске у `Службеном гласнику`, испуњени су услови за реаговање према Уставном суду БиХ", рекао је Салкић.

Говорећи о именовању Комисије за провођење референдума, Салкић је рекао да странке скупштинске већине у својим редовима имају посланике из других конститутивних народа који су могли да буду чланови овог тијела, али да је "могуће и да оне на тај начин свјесно отварају нови правни проблем како би добили више времена за политичку трговину".

"Видимо да је суштина референдума трговина у структуралном дијалогу око надлежности Суда БиХ, како би се он развластио. Евидентно је да посљедице референдума не могу имати никакву правну снагу", рекао је Салкић, образлажући то непостојањем капацитета у парламенту БиХ за измјену закона која буде затражена након референдума.

Он је додао да ће питање састава Комисије бити размотрено и због евентуалног наредног референдума који, како је рекао, буде легалан и легитиман и који се буде тицао озбиљних питања за Републику Српску.

Коментаришући сутрашњу сједницу Уставног суда БиХ посвећену Закону о празницима Републике Српске, Салкић је рекао да не може прејудицирати његову одлуку, али да би, уколико се буде руководио мишљењем Венецијанске комисије Савјета Европе, суд требало да каже да 9. јануар не може бити Дан Републике Српске, али да "ентитет има право на свој празник".

"Уставни суд би требало да позове Народну скупштину или неког другог да предложи нови датум и да се то у парламентарној процедури договори, да би имали дан ентитета који ће бити прихватљив за све", рекао је Салкић, наводећи да "вјерски и секуларни дио Дана Републике нису одвојени".

Коментаришући оставку начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића, Салкић је рекао да је она за њега велико изненађење, с обзиром на то да је у овој јединици локалне самоуправе владала прилично позитивна политичка клима.

"Немам довољно информација, али се надам да ће Дураковић своју најаву повући ако је већ учинио неки корак и да ће наставити да буде начелник до краја мандата, јер је изабран великим консензусом", рекао је Салкић.