latinica  ћирилица
28/09/2015 |  16:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Да ли је састанак Путина и Обаме исправна одлука?

Амерички и руски предсједници Барак Обама и Владимир Путин, састаће се данас у Њујорку на маргинама Генералне скупштине УН, а амерички медији указују да је упркос размимоилажењима састанак исправна одлука и могућност да двије стране виде да ли могу да сарађују на превезилажењу кризе у Сирији и Украјини.
Барак Обама и Владимир Путин - Фото: АП
Барак Обама и Владимир ПутинФото: АП

Спољнополитичка размимоилажења између САД и Русије толика су да двије стране уочи састанка нису могле ни да изнесу заједнички став о томе шта ће бити главна тема односно циљ састанка, указује АП.

"Бијела кућа је саопштила да ће се усредсредити на Украјину и на то да Москву придобије да поштује крихки мировни план. Кремљ је рекао да ће о Украјини бити ријечи само ако буде времена, док ће главна тема разговора бити Сирија и борба против Исламске државе", преноси АП.

Агенција, међутим, указује да упркос томе што нема много знакова продора на било ком фронту, амерички функционери инсистирају да је састанак двојице лидера вриједан труда, и наводи ријечи Саманте Пауел, америчке амбасадорке при УН да "председнк Обама вјерује да би било неодговорно пропустити прилику када се двојица лидера налазе у истом граду да виде да ли може бити учињен напредак."

Уочи састанка Путин и и Обама ће данас прије подне имати прилику да изнесу своје ставове свјетским лидерима окупљеним на генералној дебати Генералне скупштине УН, подсјећа АП.

Обама ће како се очекује нагласити потребу политичког рјешења грађанског рата у Сирији укључујући смјену руског савезника предсједника Башара ал Асада, док ће Путин тврдити да је Асадова војска најспособнија снага за борбу против Исламске државе и да је зато треба ојачати, наводи америчка агенција.

"Њихови односи су хладнији него икад," пише поводом предстојећег састанка "Вашингтон пост", по коме Русија користи "авет Исламске државе ИСИЛ да подржи диктатора Башара ал Асада и распореди стотине војника, 28 ловаца, хеликоптера, тенкова и артиљерију у Сирији.

Лист подсјећа да је уочи сатанка Путин у емисији "60 минута" исмијавао америчке напоре да наоружају побуњенике у Сирји.

Вашингтонски дневник наводи да су амерички функционери несигурни у погледу Путинове стратегије за Сирију и како да на њу одговоре а да је жеља предсједника Обаме да лично добије разјашњење приједлога.

"Њујорк тајмс" у уводнику оцјењује да је састанак са Путином исправна одлука.

Колико год да му се то не допадало, предсједник Обама нема избора него да покуша да сарађује са предсједником Владимиром Путином уколико хоће да оконча дебакл у Сирји, баш као што нема избора него да ради са Русијом на постизању договора о Ирану, оцјењује лист.

"Отуда је састанак двојице предсједника на релативно неутралном терену у Генералној скупштини УН исправна ствар."

Путин, како додаје "Њујорк тајмс", можда само покушава да буде у центру пажње.

"Међутим најсигурнији начин да Обама то открије је да сједне са њим и види да ли Русија и Америка могу да учине нешто заједно за Сирију," закључује лист.