latinica  ћирилица
28/09/2015 |  16:35 | Аутор: РТРС

Добој: Град тужио привреднике који се нису одазвали на мобилизацију (ВИДЕО)

Град Добој тужио је 8 привредника који се нису одазвали на мобилизацију ради чишћења током прошлогодишпње поплаве и након ње. По основу тог прекршаја могу бити новчано кажњени од 1.000 до 10.000 марака. На суду су, међутим, завршили и они који су се одазвали на мобилизацију, али не због "пренадуваних" фактура које су испоставили граду за обављене послове већ због тога што им град није платио, па су се одлучили на тужбе .
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Међу осам привредника које је град тужио је и предузеће "Дијамант". Слободан Нинковић каже да је судији предочио да је позив за мобилизацију написан 30. маја, премда је одлука о мобилизацији гласила на 2. јуни. На адресу предузећа стигао је тек 10. јуна, али на њему, каже није било ни адресе на коју треба да се јави.

- Тражимо ослобађајућу одлуку јер ми смо доказали да смо радили на добровољној бази без накнаде, горива, значи на добровољној бази смо учествовали у чишћењу града - рекао је Слободан Нинковић из предузећа "Дијамант".

Онај ко се није одазвао на мобилизацију, онако како закон налаже, треба да сноси посљедице, кажу надлежни. Пред судом могу да доказују зашто су се оглушили о позиве града.

- Ми њих нисмо дали за прекршај суду да ли су чистили или нису, али је чињеница да нису дали Цивилној џзаштити, чији сам ја шеф био, оно што смо тражили и зато им сад на суду иде тај прекршајни поступак - каже Милко Видаковић из Цивилне заштита града Добоја.

Град је након поплаве чистило и камионима одвозило смеће неколико привредника. Граду су испоставили фактуру која укупно износи око 1.330.000 марака. Јавност је сматрала да су рачуни "пренадувани" и да су ти привредници зарађивали на невољи која је задесила град. Сретко Ђурковић каже да је његова фирма наплатила 106 хиљада марака и да је свака марка зарађена, што је и на суду доказивао.

- С поносом истичем да то одговара скоро па реалној цијени уз мало зараде. И на крају, ми нисмо одредили цијену ниједног кубика, блокадом су паре стигле, није била воља општине, суд је наложио и блокирана су средства - каже привредник Сретко Ђурковић.

На суду су завршили и поједини грађани. Они који су игнорисали позив града да се укључе у чишћење кажњени су судском пресудом са по 100 марака и условно шест мјесеци. Ријеч је о укупно 30 лица, углавном повјереника Цивилне заштите.