latinica  ћирилица
28/09/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

Текст Реформске агенде усаглашен са међународним финансијским институцијама

Текст Реформске агенде за период 2015-2018. године није било могуће усагласити без сагласности Свјетске банке, Међународног монетарног фонда и Европске комисије, саопштило је Министарство финансија Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Свако слово садржано у Агенди усаглашено је и написано на састанцима са ММФ-ом, Свјетском банком и Европском комисијом, наводи се у реаговању Министарства на данашњу изјаву економисте Свјетске банке у БиХ Сандре Хливњак у вези са акцизама.

Министарство финансија Републике Српске подсјећа да је институција коју Хливњакова представља била директан учесник у разговорима у вези са усвајањем Реформске агенде за период 2015-2018. година.

- У чије име сада говори госпођа Хливњак није нам јасно, односно, имамо разлога да се запитамо да ли је дошло до промјене става финансијске институције коју заступа у односу на оно што је написано у Реформској агенди или госпођа говори у лично име, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Економиста Свјетске банке у БиХ Сандра Хливњак изјавила је у Сарајеву, на презентацији Редовног економског извјештаја Свјетске банке за југоисточну Европу, да међународне финансијске институције ни од кога у БиХ нису тражиле било какво повећање акциза, односно додатних намета, истичући да "нови намети нису препоручљиви".