latinica  ћирилица
28/09/2015 |  17:11 | Аутор: СРНА

КиМ: Србија за одрживи повратак интерно расељених

Србија за одрживи повратак интерно расељених лица на Косово предлаже нови модел који подразумијева повратак у сигурну средину са гарантованим приступом здравственим и социјалним услугама, образовању и радним мјестима, изјавио је замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Говорећи на овогодишњем ОЕБС-овом Самиту људске димензије у Варшави, Козарев је објаснио да такво свеобухватно рјешење нуди концепт повратничког насеља "Сунчана долина", у којем ће на сјеверу Косова и Метохије 300 породица добити прилику да се врати у покрајину и тамо остане.

"Сунчана долина" ће, према ријечима Козарева, осим кућа и основне инфраструктуре, имати обданиште, школу, здравствени центар, пошту, цркву и све услове за развој предузетништва, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Овај пројекат биће мултиетничког карактера, биће реализован транспарентно и са нагласком на резултатима. Ако успемо да изнађемо заједнички начин да решавамо проблем интерно расељених оваквим пројектима, није касно да проблем успешно решимо", рекао је Козарев.

Он је истакао да је за успјешну реализацију овог рјешења неопходна сарадња са међународном заједницом и заинтересованим странама на терену.

Козарев је указао на то да овај модел одрживог повратка може бити спроведен и у другим регијама, гдје се ОЕБС суочава са неопходношћу рјешавања питања интерно расељених.

Он је прецизирао да се, према подацима УНХЦР-а, широм региона и даље налази око 230.000 расељених са Косова и Метохије, од којих је далеко највећи број у Србији - 204.049 особа.

Ниво повратка је испод пет одсто од укупног броја расељених, а према ријечима Козарева, на то је утицао низ проблема, као што су уништена имовина, изостанак компензације и ефикасних механизама за реституцију узурпиране имовине, легализација отимачине имовине кроз судске преваре.

Проблем представља и легализација објеката, тежак приступ личној документацији, високе административне таксе, неефикасан суд неспособан да води поступке на српском језику и лоша безбједносна ситуација.