latinica  ћирилица
28/09/2015 |  17:28 | Аутор: Б92

Бан позвао Европу: Ријешите избјегличку кризу

Генерални секретар УН Бан Ки мун позвао је Европу да учини више на рјешавању изјбегличке кризе, у уводној ријечи на отварању Генералне скупштине УН.

"Позивам Европу да уради више", рекао је Бан у обраћању лидерима 193 државе чланице УН, пренио је АФП.

"Не треба да градимо ограде или зидове, већ изнад свега морамо да тражимо узроке проблема, у државама поријекла", поручио је Бан.

Он је изразио огорченост због поступања према избјеглицама у Мађарској, гдје је влада затворила границу са Србијом, а полиција користила водене топове да потисне избеглице.

Генерални секретар УН биће у сриједу домаћин састанка на маргинама Генералне скупштине УН о избјегличкој кризи, у циљу постизања договора о глобалном одговору док се Европска унија бори са превазилажењем подјела на путу ка рјешењу кризе.

Генерални секретар УН је по први пут затражио да се ситуација у Сирији нађе пред Међународним кривичним судом.

Бан је казао да "недужни Сиријци плаћају цијену бурад бомби и тероризма" и да не смије да буде некажњивости за "гнусне злочине".

Пет држава "држи кључ" за политичко рјешење кризе у Сирији - Русија, САД, Саудијска Арабија, Турска и Иран, истакао је Бан.

Конфликт у Сирији, сматра Бан, "вођен је регионалним силама и ривалствима".

У свом обраћању, Бан се, такође, заложио за веће издвајање средстава за хуманитарне операције УН, поручивши да се садашњи систем "не распада, већ је распаднут".

"Не добијамо довољно новца да спасемо довољно живота", навео је Бан.

УН имају само половину средстава која су им неопходна за помоћ људима у Ираку, Јужном Судану и Јемену, а само трећину од новца који је потребан за Сирију.

У необично оштром обраћању, Бан је, такође, позвао свијет да се уједини против "очигледне бруталности" екстремистичких група, укључујући Исламску државу.

Наставак борби у Јемену, приписао је "посредничким биткама других" и упозорио на "озбиљно удаљавање" у рјешавању израелско-палестинског конфликта, истичући да је кључно за међународну зајендицу да изврши притисак на обије стране да се врате за преговарачки сто.

Његовим говором почела је Генерална скупштина УН на којој је данас планирано да се обрате предсједници САД, Русије и Кине, Барак Обама, Владимир Путин и Сји Дјинпинг, навео је АП.