latinica  ћирилица
28/09/2015 |  17:38 | Аутор: СРНА

Министарство финансија Српске: Нацрт закона усклађен са прописима Српске

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је, као обрађивач, спровело све неопходне активности утврђивања текста нацрта и приједлога закона о обавезним осигурањима у саобраћају у складу са прописима Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Осим спровођења јавне расправе по предметном закону, а у складу са закључком Народне скупштине Републике Српске, ово министарство је прибавило и примједбе Агенције за осигурање у БиХ на закон, те о њиховој прихватљивости информисало Управни одбор ове агенције", наводи се у реаговању на изјаву шефа Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске Мује Хаџиомеровића о подношењу кривичне пријаве против министра финансија Српске Зорана Тегелтије.

Управни одбор је, како се наводи у саопштењу, закључком са 10. сједнице одржане јуче потврдио напредак у уређењу области обавезних осигурања у саобраћају у Републици Српској.

"Управо унапређење комуникације између овог министарства и Агенције за осигурање у БиХ резултирало је прихватањем већег броја примједби које је дала Агенција, док су на остале примједбе дата одговарајућа образложења", наводи се у саопштењу.

Према закључку Управног одбора Агенције за осигурање у БиХ, извршена је дјелимична транспозиција стандарда из директива Европске уније, а даља хармонизација и усклађивање законодавства у овом сегменту вршиће се према смјерницама које ће Управни одбор тек донијети.

Поштујући уставно-правни поредак БиХ, као и њених ентитета истичемо да политичка воља о степену и динамици усаглашавања нашег правног система са правним оквиром и тековинама Европске уније у области осигурања не зависи од процјене Агенције за осигурање у БиХ, већ је одраз економских услова и спремности домаћег тржишта осигурања, а које оцјењују органи овлашћени за надзор сектора осигурања, надлежна министарства за послове осигурања и законодавна власт у чијој је надлежности уређење области осигурања, наводи се у саопштењу.

Из Министарстра финансија сматрају да изјаве Хаџиомеровића представљају врсту притиска са циљем да се зауставе активности Владе Републике Српске на усклађивању законодавства Републике Српске са добрим европским праксама.

"Процедура заштите виталног националног интереса дефинисана је позитивним прописима и позивамо господина Хаџиомеровића да испоштује, а не да пријети онима који раде у интересу свих грађана", наводи се у саопштењу.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске поднијеће кривичне пријаве против министра финансија Српске Зорана Тегелтије и директора Републичког секретаријата за законодавство Стеве Иванчевића због непоштовања одлуке Уставног суда БиХ приликом израде Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, најавио је шеф Клуба Мујо Хаџиомеровић. /