latinica  ћирилица
28/09/2015 |  18:58 | Аутор: РТС

Путин: Да ли схватате шта сте урадили на Блиском истоку?

Предсједник Русије Владимир Путин оцијенио је да је сарадња са терористима на Блиском истоку довела до оружаних сукоба и да је несарадња са сиријским предсједником Башаром ел Асадом велика грешка, јер је он борац против тероризма.
Владимир Путин  (фото: http://rs.sputniknews.com/) -
Владимир Путин (фото: http://rs.sputniknews.com/)

Руски председник је истакао да су покушаји поткопавања ауторитета и легитимитета УН веома опасани и да су акције било које државе мимо резолуције УН нелегитимне и у супротности са Повељом свјетске организације и међународним правом, преноси Танјуг.

- Да ли схватате шта сте урадили?, упитао је Путин у говору на генералној дебати на сједници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Предсједник Русије упозорио је на опасност од флертовања са терористима и осудио наоружавање "умјерене опозиције" на Блиском истоку, истичући да је ситуација на Блиском истоку "више него опасна".

Руски предсједник је рекао да неке земље покушавају да искористе тероризам за своје потребе, надајући се да ће се на крају некако ријешити терориста, али терористи нису глупи.

Владимир Путин је оцијенио да је ситуација на Блиском истоку "више него опасна" и да је лицемјерно и неодговорно осуђивати тероризам и истовремено жмурити на канале финансирања терориста, који укључују трговину дрогом и илегалну трговину нафтом и оружјем.

Путин је предложио разматрање резолуције УН о координацији свих снага у борби против Исламске државе и позвао на израду детаљне анализе пријетњи на подручју Блиског истока.

- Предлажемо разговоре о могућности усклађивања резолуције о координацији свих који се боре против Исламске државе. Таква координација треба да се заснива на Повељи УН, рекао је руски предсједник.

Путин је изразио наду да ће међународна заједница бити у стању да развије свеобухватну стратегију за координацију политике и социо-економску реконструкцију на Блиском истоку, а "онда не би било потребе за изградњом избјегличких кампова". 

Криза у Украјини посљедица ширења НАТО-а

Руски предсједник је у рекао да није било разлога за ширење НАТО-а на исток, а да је криза у Украјини посљедица експанзије Сјеверноатлантског савеза.

- Зашто су наставили линију ширења НАТО-а послије распада Совјетског Савеза и укидања Варшавског пакта? НАТО не само да је опстао, него је наставио ширење своје војне инфраструктуре, навео је Путин.

Руски председник је објаснио да су источноевропске земље стављене пред лажни избор између истока и запада, а таква логика конфронтације морала је да прије или касније доведе до озбиљне геополитичке кризе, што се догодило у Украјини.

Путин је нагласио да је окончање сукоба у Украјини могуће само уз потпуно поштовање Споразума из Минска, као и да се циљеви Украјине не могу остварити пријетњама и силом оружја.

Делегација Украјине је напустила салу непосредно прије почетка Путиновог обраћања, а претходно је за вријеме говора украјинског предсједника Петра Порошенка салу напустила руска делегације.