latinica  ћирилица
28/09/2015 |  19:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Јутарњи лист: Да ли ће Санадер бити ослобођен?

Ако Врховни суд Хрватске укине првостепену пресуду у афери "Фими медиа", којом је бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен на девет година затвора, а чије жалбе ће бити разматране у наредна три дана, могао би већ ове седмице поново слободно да шета улицама Загреба, пише портал загребачког Јутарњег листа.
Иво Санадер (фото: FAH) -
Иво Санадер (фото: FAH)

Разматрање жалби почело је данас и трајаће до 30. септембра, а одлука ће бити саопштена накнадно.

Могућност укидања првостепене пресуде, посебно ако се узму у обзир “шушкања“ по судским кулоарима, баш и није мала, пише Јутарњи и у прилог томе наводи да се шушкало тако да ће Уставни суд Хрватске укинути пресуду против Санадера у афери Хипо и Ина-МОЛ, што се, подсјећа се, и догодило крајем јула.

У случају затраженог изузећа судије Жупанијског суда Ивана Турудића у истом предмету опет се, пре него што је одлука објављена, пронио глас да ће захтјев Санадерове обране бити прихваћен. И судија Турудић је изузет, подсјећа се такође.

Што се тиче предмета Фими медиа, у којему је уз Санадера неправоснажно осуђен и ХДЗ, опет се навелико прича да ће Врховни суд укинути ту пресуду. Хоће ли се и те кулоарске приче показати тачним сазнаћемо већ ове седмице, наводи портал и додаје да ће се на цијелу одлуку вјероватно причекати барем неколико мјесеци.

Наиме, вијеће Врховног суда након јавне сједнице на којој разматра поднесене жалбе повлачи се на већање и своју одлуку објављује тек након што је у писаном облику, заједно с образложењем, отпреми нижем суду. То може потрајати седмицама, често мјесецима, а понекад и дуже од године. Међутим, с обзиром на то да је у предмету Фими медиа Санадеру одређен тзв. облигаторни истражни затвор, јер му је изречена затворска казна дужа од пет година, врло брзо ће бити јасно је ли првостепена пресуда укинута или је пак, барем већим дијелом, постала правоснажна.

Јер, у случају да веће Врховног суда одлучи да укине пресуду, без обзира на то што ће одлука суда веровтно изаћи тек накнадно, престали би разлози за истражни затвор тако да би се одмах морало донијети одговарајуће рјешење и Санадер би одмах изишао на слободу. Изостанак таквог рјешења Врховног суда заправо би значио да је првостепена пресуда потврђена или преиначена.

У сваком случају Санадер дошао је на корак до “повратка у живот“, наводи Јутарњи уз подсјећање да је бивши премијер донедавно био у врло незавидној ситуацији. У предмету Хипо и Ина-МОЛ био је правоснажно осуђен на осам и по година затвора те је ту казну и служио од новембра 2012. Осим тога, имао је казну од девет година затвора на коју је неправоснажно осуђен у марту прошле године у афери Фими медиа. А истовремено се крају приводило и суђење у афери Планинска у којој Санадер, ако се узме у обзир да су га тешко теретили његови бивши страначки сарадници Петар Чобанковић и Стјепан Фиолић, баш и није имао велике шансе за позитиван исход. Сви су заправо очекивали трећу осуђујућу пресуду.

Међутим,у једном је тренутку почео заокрет. Најприје је услиједило низ одлагања у случају Планинска. И умјесто првостепене пресуде, која је према првотном распореду суђења већ одавно требала бити донесена, због наводне Санадерове здравствене неспособности, поступак тапка у месту већ мјесецима, готово годину дана. И недавно је поновно одложен цијели сет расправа због здравствених проблема једног саоптуженог.

Тако је на крају предмет Фими медиа опет постао кључан. А уза све то одлука Врховног суда, која долази практички уочи избора, говориће и о кривичној одговорности најјаче опозиције странке. Је ли ХДЗ, како гласи првостепена пресуда, из црних донација и новцем извученим из јавних предузећа илегално профитирао за 24,2 милона куна.

Због Фими медије Санадер је осуђен на девет година затвора, а постане ли пресуда правоснажна мораће вратити 15,27 милиона куна (више од два милиона евра) које је стекао незаконито, како га терети Жупанијски суд. ХДЗ је у првостепеном поступку кажњен с пет милиона куна и одузимањем незаконите користи од 24,2 милиона куна.