latinica  ћирилица
28/09/2015 |  19:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Софтвер за лажирање података и у 1,2 милиона "шкода"

Софтвером за лажирање подака о емисјији штетних гасова опремљено је и 1,2 милиона аутомобила чешког произвођача Шкода који је у саставу Фолксваген групе.

"Могу да потврдим да када је у питању Шкода, постоји 1,2 милиона произведених аутомобила (са спорним софтвером)", рекао је портпарол Шкоде Јожеф Балаж за агенцију Франс прес.

Фолксваген група је прошле недјеље признала да је 11 милиона њених дизел аутомобила широм свијета опремљено софтвером који приликом контроле лажира податке о емисији штетних гасова.

Њемачки произвођач аутомобила Ауди саопштио је данас да је његових 2,1 милион аутомобила широм свијета, такође, опремљено истим софтвером за манипулацију вриједностима издувних гасова који је одобрила његова мајка-фирма Фолксваген.

Европска федерација за транспорт и животну средину у данашњем извјештају наводи да нови аутомобили произведени у Европи избацују у просјеку 40 одсто више угљен-диоксида него што лабораторијски тестови показују, као и да је најновија ситуација са Фолксвагеном само дио скандала ширих размјера, пренио је Ројтерс.