latinica  ћирилица
28/09/2015 |  19:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Удвостручен број напада на избјегличке центре

Број напада и других кривичних дјела чија су мета избјеглички центри у Њемачкој ове године се више него удвостручио, саопштила је данас немачка полиција.
Мигрнати - Фото: AP
МигрнатиФото: AP

Немачка очекује рекордних 800.000 избјеглица ове године, подсјећа Ројтерс наводећи да је толики прилив странаца допринио порасту тензија у друштву, те да је у неким дјеловима земље било протеста и напада на тражиоце азила.

- Посљедњих неколико мјесеци, злочини су достигли нови ниво, рекла је Сандра Клеменс, портпаролка савезне криминалистичке полиције за Ројтерс.

Док је цијеле прошле године број напада на смјештајне објекте за тражиоце азила био око 200, од почетка 2015. до данас забиљежено је чак 437 напада, рекла је она и додала да се највећи дио кривичних дијела односи на уништавање имовине, писање графита и вербалне увреде.

Од тога је 59 кривичних дјела окарактерисано као насиље, што је скоро дупло више него прошле године, а 26 се односи на подметање пожара за шта је ухапшено 20 осумњичених.

Свеукупно, полиција је идентификовала 500 осумњичених за нападе на прихватилишта за тражиоце азила од чега је већина старости од 18 до 25 година, додала је Клеменс.