latinica  ћирилица
28/09/2015 |  21:29 | Аутор: СРНА

Рим: Челницима "Ал Италије" дугогодишње затворске казне

Двојица бивших директора италијанске авиокомпаније "Ал Италија" Ђанкарло Цимоли и Франћеско Менгоци, те још три некадашња руководиоца осуђени су на дуже затворске казне због улоге повезане са банкротом ове фирме 2008. године.
Италијанска полиција - Фото: Novosti.rs
Италијанска полицијаФото: Novosti.rs

Суд у Риму изрекао је Цимолију, који је на челу "Ал Италије" био од 2004. до 2007.године, на осам година и осам мјесеци затвора због банкрота и малверзација а његовог претходника на тој функцији Менгоци на пет година.

Некадашњи директори финансија Габријеле Спацадески и Пјерлуиђи Сескија осуђени су на више од шефст гопдина затвора.

Послије банкрота 2008. године, низ управника није успио да побољша пословање компаније, упркос продаје 25 одсто удијела "Ер Франсу" 2009. године.

"Ал Италија" спојена је прошле године са компанијом из Абу Дабија "Етихад" у склопу плана за спас компаније вриједног 1,76 милијарди евра и предвиђен је повратак профита 2017. године.

Све четири изречене затворске казне дуже су од оне које је захтијевало тужилаштво и четворици руководилаца наложено је да плате одштете веће од 355 милиона евра.

Цимолију који је и некадашњи директор државне италијанске жељезничке компаније изречена је и новчана казна од 240.000 евра и забрањено му је да обавља руководећу функцију у било којој фирми у наредних годину дана.