latinica  ћирилица
28/09/2015 |  22:20 | Аутор: РТРС

Аспект: Босански или бошњачки језик (ВИДЕО)

Да ли је језик којим говоре Бошњаци босански или бошњачки , тема је о којој се расправља у претходне три године.
Аспект - Фото: РТРС
АспектФото: РТРС

 Копља се опет ломе преко најмлађих, који у 10 општина у Српској, изостају са наставе, јер им, како тврде њихови родитељи али и бошњачки политички представници у Републици Српској, нису загарантована Уставна права - на матерњи језик. 

Једна земља, три вјере, исто толико језика. Срби говоре српски, Хрвати хрватски, а Бошњаци?! Лингвистика каже једно, они ипак тврде друго. Бошњацима је приписано да говоре бошњачки језик, што није у складу са Уставом и законом - тврди потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић.

- Устав и закон предвиђају да народи кажу којим језиком говоре. Бошњаци су јасно на попису казали и 1990-е и на овом попису , казали којим језиком говоре. То је босански језик, и против тога је немогуће да се неко бори, рекао је Салкић.

Резултати пописа из 2013. године још нису познати, па ни опредјељење бошњака о језику којим говоре , али се опредијелио Уставни суд БиХ, по апелацији тадашњег члана предсједништва Жељка Комшића, да, је наводно Закон о основном образовању и васпитању Републике Српске против уставан. Одлука суда гласи - нема повреде Устава. Да ли је проблем струке или политике?

- Ја вјерујем да је политика. Да је питала се струка одмах у старту, до овога не би дошло сигурно, јер би струка одмах предложила како је исправно, а сваки народ има право да свој језик зове како год хоће, але не може друге натјерати да тај језик зову истим именом, истакао је Дане Малешевић министар просвјете и културе Српске.

Сви називи Од 7.000 језика у свијету, изведени су према народима. Ни један сем босанског, не носи име по држави - тврде експерти за језик.

- Ако сте уникатан случај, ако сте јединствен случај, онда се морате питати због чега бјежите од властитог националног назива, да се он препозна у језику. То је заправо основа и то поставља лингвистика као сама наука, нагласио је Милош Ковачевић, експерт за језик. 

И док Бошњаци матерњи језик зову по држави, а остала два конститутивна народа свој језик по имену народа коме припадају, поставља се питање, да ли Бошњаци БиХ воле више, или је опет, по ко зна који пут, неопходан разлог за трвење. 

Емисију "Аспект" можете погледати ОВДЈЕ.