latinica  ћирилица
29/09/2015 |  06:50 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ о Дану Републике Српске

Уставни суд БиХ одржаће данас јавну расправу поводом захтјева бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске. Изетбеговић тражи да Уставни суд БиХ оцијени уставност Закона о празницима Републике Српске, међу којима је 9. јануар - Дан Републике.
Уставни суд БиХ - Фото: илустрација
Уставни суд БиХФото: илустрација

Народна скупштина Републике Српске усвојила је декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

У декларацији је оцијењено да је оспоравање одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

Ако се Уставни суд БиХ, на дводневној сједници, буде држао права и не буде улазио у политичке квалификације, захтјев Бакира Изетбеговића да Дан Републике буде проглашен дискриминирајућим према Бошњацима, биће одбијен, сматрају странке из Републике Српске. 

Бошњачки представници истичу да Српска има право на свој дан, али да то мора бити датум који је прихватљив за сва три конститутивна народа, а не само за Србе, пишу "Независне новине".

Предсједник Парламента Српске и потпредсједник ДНС-а, Недељко Чубриловић, нагласио је да Дан Републике има секуларни, а не вјерски карактер и да у обиљежавању учествују сви народи, грађани и остали који живе на њеној територији.