latinica  ћирилица
29/09/2015 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Пусић:Тешке ријечи оставиле посљедице, али не драматизовати

Све оно што се протеклих дана догађало и што се сада догађа наравно да се одражава и да ће се одразити на односе Србије и Хрватске у цјелини, изјавила је за данашње "Вечерње новости" Весна Пусић, потпредсједница хрватске владе и шефица хрватске дипломатије.
Весна Пусић (архива) -
Весна Пусић (архива)

"Али важно је и да не драматизујемо око сваке ситуације, већ да све покушамо да ријешимо тако да и Хрватска и Србија имају користи", додала је она.

Упитана како се сада може "изгладити" све оно што је лоше урађено прошлих дана, пре свега канонада ружних ријечи која је на рачун Србије стигла из Загреба, Пусић је рекла да и једна и друга страна разумеју да се не могу ријешити проблеми ако се не разговара и око неких ствари не пронађе компромис.

"Са друге стране, када се размијене и неке непотребно тешке ријечи, на крају се опет мора пронаћи неки договор", каже шефица хрватске дипломатије.

Упитана како може да спори да све ово није оставило посљедице на односе Србије и Хрватске, она је рекла:
"Наравно да се све то одразило на наше односе, али у крајњој линији се надам да ћемо пронаћи начин који конфликт чини мање драматичним, а рјешење приступачнијим и једној и другој страни."

На питање зар се није све могло ријешити "тихом дипломатијом", Весна Пусић је рекла да "не изостаје дијалог само у нашем региону, изостаје на неки начин у цијелој Европи јер све ово што се догађа је потпуно нова ситуација".

"Показало се да под том врстом притиска Европа нема јединствени одговор око проблема избјеглица. И то је произвело различите реакције између држава чланица ЕУ и између држава чланица и оних које то нису. Нажалост, прва реакција је била "бриго моја пређи на другога", додала је она.

Према њеним ијречима, показало се да та "брига" неће ни на кога другог да пређе и да је то "брига наша".
"Ако се за њу не побринемо заједнички нема рјешења и то моментално, јер смо у истом лонцу. Да се колико-толико пристојно понашамо и помогнемо људима који су ту дошли у огромном броју и у великој невољи", оцијенила је она.

Весна Пусић додаје да треба настојати да се дође до трајног рјешења.

"А то је разговор са Турском, Јорданом и Либаном. На мало дужи рок, али не предуги, ваља размишљати и о једном ширем савезу који ће бити у стању да заустави рат у Сирији и Ираку. Без тога можемо се ми Хрвати и Срби свађати колико хоћемо, али проблем се неће ријешити. Само ће се повећавати", рекла је она.